REAL

Fenntarthatósági innováció a szőlő-bor ágazatban = Sustainability Innovation in the Hungarian Wine Sector

Lekics, Valéria Etelka (2023) Fenntarthatósági innováció a szőlő-bor ágazatban = Sustainability Innovation in the Hungarian Wine Sector. KÖZ-GAZDASÁG, 18 (3). pp. 71-96. ISSN 1788-0696

[img]
Preview
Text
1014267RETP20230305.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (439kB) | Preview

Abstract

Tanulmányunk a hazai borászatok innovációs stratégiáját vizsgálja fenntarthatósági szempontból. Az öko-innovációs és dinamikus képesség elméletekből kiindulva felmértük, hogy a borászatok között milyen különbségek vannak meghatározott innovációs mérőszámok tekintetében, és hogy ezek az innovációs csoportok dinamikus képesség, vezetői vállalkozói orientáció, kooperációs kapacitás és teljesítmény megítélés tekintetében hogyan különböznek egymástól. Online kitölthető kérdőívvel szondáztuk az ágazatot; 234 borászat válaszait gyűjtöttük be a 22 történelmi borvidékről. A kapott adatokat STATA-val értékeltük és elemeztük: faktoranalízissel 6 innovációs faktort (két marketing, egy szervezeti, két folyamat és egy termék innovációs faktort) azonosítottunk. Elemzésünk azt mutatja, hogy a borászatok inkább adaptív, abszorpciós, innovációs és kooperációs képességükben különböznek egymástól, a demográfiai tényezők nem magyarázták a különbségeket. | Our study examines the innovation strategy of domestic wineries from a sustainability perspective and clusters the players in the sector according to their sustainability. Drawing on theories of eco-innovation and dynamic capability, we assess how wineries differ from each other on specific innovation metrics, and how these innovation clusters differ in terms of dynamic capability, managerial entrepreneurial orientation, network capability and performance perception. An online questionnaire was used to probe the sector; responses from 234 wineries in 22 historic wine regions were collected. The data obtained was assessed and analyzed using STATA: 6 innovation factors (two marketing, one organizational, two process and one product innovation factor) were identified using factor analysis. Our analysis shows that the wineries differed more in their adaptive, absorptive, innovation and cooperative capacities, with demographic factors not explaining the differences.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: öko-innováció, vezetői vállalkozói szemlélet, dinamikus képesség, adaptív kapacitás, abszorpciós kapacitás, innovációs kapacitás, kooperációs kapacitás, szőlő-bor ágazat, Magyarország | eco-innovation, managerial entrepreneurial orientation, dynamic capabilities, adaptive capacity, absorptive capacity, innovation capacity, network capability, wine sector, Hungary
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD30.2 Knowledge management. Information technology management / Tudásmenedzsment
H Social Sciences / társadalomtudományok > HF Commerce / kereskedelem > HF5001-6182 Business management / üzleti menedzsment
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 20 Sep 2023 07:33
Last Modified: 20 Sep 2023 07:33
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/173979

Actions (login required)

Edit Item Edit Item