REAL

Első generációs diplomások Magyarországon

Adamecz-Völgyi, Anna (2023) Első generációs diplomások Magyarországon. In: Munkaerőpiaci tükör 2022. Munkaerőpiaci Tükör . Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Közgazdaságtudományi Intézet, HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat, Budapest, pp. 216-219.

[img]
Preview
Text
Elso-generacios-diplomasok-Magyarorszagon.pdf

Download (689kB) | Preview

Abstract

Az alfejezet azt vizsgálja, hogy a diplomás szülők gyerekeihez képest milyen valószínűséggel szereznek diplomát Magyarországon azok a fiatalok, akik a családjukban első- ként tennék ezt. A nemzetközi PIAAC-felmérés adatai mellett magyar adminisztratív adatokon (Admin3) lineáris valószínűségi modellekkel vizsgálom a diplomaszerzés valószínűségét. Az eredmények azt mutatják, hogy Magyarországon az OECD-országokhoz képest alacsony az oktatási mobilitás. A nem diplomás szülők gyerekei 27 százalékponttal kisebb valószínűséggel szereznek diplomát, és ennek a fele abból adódik, hogy már a tizedik osztályban is alacsonyabb tesztpontszámokat érnek el, mint a diplomás szülők gyerekei. A nők első generációs hátránya a diplomaszerzésben legalább 60 százalékkal nagyobb, mint a férfiaké, még az érettségizettek között is. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy egyre több a diplomát igénylő állás, miközben Magyarországon nemcsak az oktatási mobilitás alacsony, de a diplomát szerző fiatalok aránya is. A felsőoktatási esélyegyenlőség megteremtése hozzájárulhatna a magyar emberi tőke felzárkóztatásához.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
L Education / oktatás > LB Theory and practice of education / oktatás elmélete és gyakorlata > LB2300 Higher Education / felsőoktatás
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 14 Dec 2023 12:14
Last Modified: 14 Dec 2023 12:14
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/182600

Actions (login required)

Edit Item Edit Item