REAL

Lombkoronaösvények kultúrtörténeti vonatkozásai – egy nemzetközi felmérés eredményei

Kollarics, Tímea and Patyi, Gábor (2023) Lombkoronaösvények kultúrtörténeti vonatkozásai – egy nemzetközi felmérés eredményei. In: Neveléstudományi kaleidoszkóp : A Benedek Elek Pedagógiai Kar Neveléstudományi és Pszichológiai Intézetének tanulmánykötete. Soproni Egyetem Kiadó, Sopron, pp. 65-73. ISBN 978-963-334-500-9 (nyomtatott); 978-963-334-504-7 (pdf)

[img]
Preview
Text
Pasztor_Eniko-Varga_Laszlo-szerk-Nevelestudomanyi_kaleidoszkop-Soproni_Egyetem_Kiado-Sopron-2023-065-073-Kollarics-Timea-Patyi-Gabor.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (648kB) | Preview

Abstract

Tanulmányunkban németországi, svájci, ausztriai és franciaországi lombkoronaösvények kultúrtörténeti vonatkozásait, egyúttal a fenntarthatóság kulturális aspektusait vizsgáljuk egy tágabb kutatáshoz kapcsolódóan (Lombkoronaösvények környezetpedagógiai vonatkozásai Dél-Németországban és Svájcban). A felmérés 2023 nyarán valósult meg. A lombkoronaösvények közös jellemzője napjainkban, hogy erdők, fás területek lombkoronaszintjének vagy lombkoronaszintjeinek magasságában vezetik a látogatókat, miközben különféle módszerekkel ismereteket közvetítenek, illetve attitűdöket formálnak, hasonlóan a tanösvényekhez és az élményösvényekhez. A vizsgált tíz lombkoronaösvény közül nyolc esetében egyértelműen megjelentek az elsősorban lokális jellegű kultúrtörténeti vonatkozások. Egy lombkoronasétány esetén a kulturális aspektusok csak részben, kisebb hangsúllyal jelentek meg, míg egy lombkoronaösvényen nem véltük felfedezni a fenntarthatóság kulturális dimenzióit az ökológiai, gazdasági, társadalmi (és esztétikai) aspektusok mellett.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: lombkoronaösvény, ökoturisztika, szemléletformálás
Subjects: L Education / oktatás > LC Special aspects of education / speciális oktatási formák
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 08 Feb 2024 11:45
Last Modified: 08 Feb 2024 11:45
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/187872

Actions (login required)

Edit Item Edit Item