Weidel, Walter and Pajor, Ferenc and Sramek, Ágnes and Falta, Daniel and Polgár, József Péter and Póti, Péter (2016) Szomatikus sejtszám hatása a kecsketej egyes minőségi tulajdonságaira. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 57 (1-2). pp. 123-131. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2016_01-02_123-131.pdf - Published Version Download (453kB) | Preview |
Abstract
A szerzők a kecsketej szomatikus sejtszámának hatását értékelték a tej összetételére, fizikai és higiéniai tulajdonságaira. A tejmintákat a laktáció elején, közepén és végén, egy árutermelő telepről származó, többször ellett, összesen 32 alpesi fajtájú anyakecskétől vették az esti fejés során. A vizsgálatban 3 szomatikus sejtszám-kategóriát alakítottak ki: 400 ezer alatti, 400 ezer - egy millió közötti, valamint egymillió sejtszám feletti. A tejmintákból (n=96) meghatározták a szomatikus sejtszám és az összes baktériumszám nagyságát, a tejzsír, a tejfehérje és a tejcukor tartalmát, valamint a pH értékét, és az elektromos vezetőképességet. A megnövekedett szomatikus sejtszám jelentős hatást gyakorolt a tej összetételére, fizikai és higiéniai tulajdonságaira. Az egymillió szomatikus sejtszám tartalom feletti tejmintákban a tejzsír, a tejfehérje, a pH érték, az összes baktériumszám és az alvadási idő növekedett, miközben a tejcukor és az elektromos vezetőképesség csökkent. Megállapítható, hogy a megnövekedett szomatikus sejtszám kedvezőtlenül befolyásolja a kecsketej összetételét, valamint a higiéniai és alvadási tulajdonságait.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | szomatikus sejtszám, összes baktérium tartalom, elektromos vezetőképesség, alvadási idő |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 22 Apr 2024 09:30 |
Last Modified: | 22 Apr 2024 09:30 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/192823 |
Actions (login required)
Edit Item |