REAL

Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása

Farkas, Csaba and Fenyvesi, László and Petróczki, Károly (2021) Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3465-3478. ISSN 0422-9576

[img]
Preview
Text
EVIK2021-2FarkasetalAlmakeskortekmechanikaikifaradasaHUN.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (1MB) | Preview

Abstract

A kertészeti termények feldolgozási folyamataiban az egyik legjelentősebb, a gyümölcs tönkremeneteléhez vezető jelenség az ismétlődő mechanikai igénybevételek miatt bekövetkező kifáradás, ami főleg a szállítás során veszélyezteti a termények épségét. Ilyen sérülések esetében a károsodott gyümölcs közvetlen környezete, vagy akár a teljes terményhalmaz is veszélybe kerülhet, hiszen a romláshoz vezető biológiai folyamatok nem korlátozódnak a károsodott terményegyedre. Az ismétlődő hatások esetében a statikus határtértékhez képest kisebb erő is elegendő a tönkremenetelhez, de a terhelés mellett az adott termény anyagi tulajdonságai, valamint a károsodás közben megfigyelhető energiamérleg is fontos szerepet játszik a mechanikai ellenállás meghatározásában. Munkánkban ennek megfelelően a választott terményeket leginkább jellemző anyagmodellekre, az ismételt terhelések során mért disszipált-energia mutatókra, valamint a tönkremeneteli idő definiálására és meghatározására építjük a tönkremeneteli folyamat leírását. A kísérletek során az Európai Unió almatermelésének legnagyobb arányú képviselője, a Golden Delicious alma, valamint a hosszú tárolhatóságú Packham körte kifáradási jellemzőit hasonlítjuk össze lineáris regressziós modellek felállításával.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: gyümölcsök sérülése, TTF (time to failure), gyümölcsök reológiai vizsgálata, viszkoelasztikus modellek, időfüggő alakváltozás, terhelési és tehermentesítési görbék, disszipált energia, biológiai folyásha-tár, biológiai töréspont, sérülési határérték, sérülési ellenállás, kúszási görbe, deformáció
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 24 May 2024 11:26
Last Modified: 24 May 2024 11:26
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/195660

Actions (login required)

Edit Item Edit Item