REAL

Items where Subject is "T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány"

Up a level
Export as [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Group by: Creators | Item Type
Jump to: A | B | C | D | E | F | G | H | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | V | W | X | Y | Z | Ö | Č | İ
Number of items at this level: 177.

A

Adácsi, Cintia and Kovács, Szilvia and Pusztahelyi, Tünde (2023) Aflatoxin M1 binding by probiotic bacterial cells and cell fractions. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 579-588. ISSN 0139-3006

Afoakwah, N.A. and Zhao, Y. and Dong, Y. (2023) Biological functionality and characteristics of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tuber extracts. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 12-26. ISSN 0139-3006

Akal, C. and Eminoğlu, G. and Özer, B. (2023) Optimisation of stabiliser usage conditions in oat milk production using response surface methodology. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 143-154. ISSN 0139-3006

Alan, Y. and Yılmaz, N. and Cabuk, M. (2024) Investigation of phenolic contents and in vitro biological activities of Inula helenium subsp. pseudohelenium extracts. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 153-164. ISSN 0139-3006

Amrane, S. and Chaalal, M. and Bouriche, S. and Ydjedd, S. and Rezgui, F. and Amessis-Ouchemoukh, N. and Ouchemoukh, S. (2024) Optimisation of microencapsulation efficiency of propolis phenolic compounds by double emulsion method using response surface methodology. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 34-47. ISSN 0139-3006

Amrane, S. and Chaalal, M. and Bouriche, S. and Ydjedd, S. and Rezgui, F. and Ouchemoukh, S. (2023) Effect of microencapsulation conditions on phenolic compounds and antioxidant activity of propolis using double emulsion solvent evaporation approach. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 601-611. ISSN 0139-3006

Antal, T. (2023) Influence of Two-Stage Drying Methods on the Physical Properties and Drying Characteristics of Sweet Potato Slices. FOOD RESEARCH. pp. 1-17. ISSN 2550-2166 (In Press)

Antal, Tamás (2023) Effect of combined drying on the physical properties and bioactive components of ‘Jonathan’ apple (Malus domestica L.). ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 538-549. ISSN 0139-3006

Antal, Tamás (2022) Különböző tárolási körülmények között tárolt zöldség szárítmányok eltarthatósági vizsgálata. Műszaki tudomány az Észak-Kelet magyarországi régióban 2022 : Konferencia előadások kivonatai . MTA TABT Debreceni Területi Bizottság Titkársága, Nyíregyháza. ISBN 978-615-6032-50-8

Antal, Tamás (2023) A szárított fodormenta tárolási tapasztalatai. JELENKORI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI FOLYAMATOK, 18 (KSZ). pp. 17-28. ISSN 1788-7593 (nyomtatott); 2676-9867 (elektronikus)

Antal, Tamás and Nagy, János (2022) Changes in Physical and Mechanical Properties of Dried Sweet Potatoes During Storage. In: 8ᵗʰ International Scientific Conference on Advances in Mechanical Engineering (ISCAME 2022), 2022. 11. 10. - 2022. 11. 11., Debrecen (Hungary).

Antal, Tamás and Nagy, János (2023) A csomagolás és a tárolási körülmények hatása a szárított homoktövis gyümölcs érzékszervi jellemzőire. In: Műszaki Tudomány az Észak-kelet Magyarországi Régióban 2023, 2023.06.08., Szolnok (Magyarország).

Arefinejad, A. and Khodadadi, M. and Zeinali, T. and Yousefi, M. (2023) Phenotypic and genotypic evaluation of ESBL- and AmpC-producing Escherichia coli isolated from chicken distributed in Birjand, East of Iran. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 52-60. ISSN 0139-3006

B

Bai, X. and Gao, H.F. and Li, X. and Li, Y.L. and Lan, M.Z. and Li, L. and Zhao, Z.D. and Li, Z.B. and Wang, J. (2024) The effect of different non-Saccharomyces strains on the flavour characteristics of mead. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 48-60. ISSN 0139-3006

Bai, Y. and Li, X. and Ren, C. and Zheng, X. and Hou, C. and Chen, L. and Zhang, D. (2023) Phosphorylation promoted the glycolytic rate in postmortem meat by tightening the structure of glycogen phosphorylase. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 646-655. ISSN 0139-3006

Balogh, Róbert (2023) Milk and Laboratories in Urban-Rural and State-Society Relations: The Case of Hungary from the Beginning of Wartime Shortages until the Great Depression. HUNGARIAN HISTORICAL REVIEW, 2023 (1). pp. 118-146. ISSN 2063-8647 (print); 2063-9961 (online)

Balázs, Bálint (2020) Élelmiszer-önrendelkezés : Cselekvési lehetőségek az élelmiszerszektorban. FORDULAT : TÁRSADALOMELMÉLETI FOLYÓIRAT (27). pp. 82-101. ISSN 1585-0560 (nyomtatott); 2498-9347 (elektronikus)

Barkó, Annamária and Csurka, Tamás and Visy, Anna and Tóth, Adrienn and Friedrich, László Ferenc (2022) Az előhűtési és érlelési módok hatása a marhahús minőségi jellemzőire. A HÚS: A MAGYAR HÚSIPAR SZAKMAI FOLYÓIRATA : AZ ORSZÁGOS HÚSIPARI KUTATÓINTÉZET FOLYÓIRATA, 1 (1-2). pp. 6-15. ISSN 1215-0665

Bayram, B. and Türker, P.F. (2024) Dietary iron intake aggravates dyslipidaemia by elevating ferritin levels in patients with insulin resistance and cardiovascular diseases: A cross-sectional study. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 1-11. ISSN 0139-3006

Becskei, Zsolt and Paskaš, Snežana and Savić, Mila and Tarić, Elmin and Gáspárdy, András (2023) Looking for Added Value of Milk Products of Autochthonous Sheep Breeds. DANUBIAN ANIMAL GENETIC RESOURCES, 8 (1). pp. 29-36. ISSN 2498-5910

Bene, Zsuzsanna (2023) A palackozást követően történő mikrobiológiai vizsgálatok jelentősége. SZŐLŐ-LEVÉL, 13 (1). pp. 56-60. ISSN 2677-1756

Bene, Zsuzsanna and Reisner, Tamás (2023) A polifenol tartalom csökkentési lehetőségei. SZŐLŐ-LEVÉL, 13 (1). pp. 50-55. ISSN 2677-1756

Berenji, Ardestani S. and Ahmadi, Z. and Esfandyari, Ch. (2024) Gamma irradiation effects on microbial and qualitative properties of rosehip (Rosa canina L.) fresh fruit during storage. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 139-152. ISSN 0139-3006

Berisha, K. and Gashi, A. and Mednyánszky, Zs. and Bytyqi, H. and Simon Sarkadi, L. (2023) Nutritional characterisation of homemade beef sausage based on amino acid, biogenic amines, and fatty acid composition. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 439-448. ISSN 0139-3006

Beszédes, Sándor and Dobozi, Réka and Lemmer, Balázs and Jákói, Zoltán Péter (2023) Application of Dielectric Measurement for Monitoring the Efficiency of Enzymatic Processes. In: 29th Symposium on Analytical and Environmental Problems. Szegedi Tudományegyetem, Szeged, pp. 90-94. ISBN 9789633069639

Borbély, Csaba and Lakner, Zoltán (2023) Fekete hattyúk és fehér rinocéroszok között: szakértői pódiumbeszélgetés a válságokról és válságkezelésről a mai magyar élelmiszergazdaságban. GAZDÁLKODÁS, 67 (5). pp. 460-463. ISSN 0046-5518

Botos, Szilvia and Bíró, Éva and Tóth, Mihály and Szilágyi, Róbert (2021) Termékinformációk szerepe az élelmiszer-választásban - a Debreceni Egyetem hallgatóinak attitűdvizsgálata és a tudatos vásárlást támogató applikációk lehetőségei = The role of food information in choice - attitude analysis of the students at the University of Debrecen and potential applications supporting conscious consumption. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS, 62 (1). pp. 4-16. ISSN 1786-2434

Bugyi, Zs. and Muskovics, G. and Tömösközi, S. (2023) Rethinking precautionary allergen labelling – Threshold doses, risk assessment approaches and analytical implications. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 339-351. ISSN 0139-3006

Báti, Anikó (2023) Opportunities for Interdisciplinary Research on School Catering. ACTA ETHNOGRAPHICA HUNGARICA, 1 (68). pp. 91-123. ISSN 1216-9803

Báti, Anikó (2023) School Meals on the Menu : Studies on the Practices of Children’s Catering. ACTA ETHNOGRAPHICA HUNGARICA, 68 (1). pp. 1-10. ISSN 1216-9803

C

Candeal, T. and Brüggemann, N. and Bruns, H. and Casonato, C. and Diercxsens, C. and García-Herrero, L. and Gil, J.M. and Haglund, Y. and Kaptan, G. and Kasza, G. and Mikkelsen, B.E. and Obersteiner, G. and Pires, I.M. and Swannell, R. and Vainioranta, J. and van Herpen, E. and Vittuari, M. and Watanabe, K. and Sala, S. (2023) Tools, best practices and recommendations to reduce consumer food waste - A compendium. Publications Office of the European Union, Luxembourg. ISBN 9789268050552

Casimiro, L.K.S. and Fonseca, G.G. and Simionatto, S. and Cavenaghi-Altemio, Â.D. and Vilela, D.M. (2023) Physical and microbiological characterisation of artisanal cheese and isolation, identification, and in vitro evaluation of Lactobacillus strains with probiotic potential and antibiotic susceptibility. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 199-208. ISSN 0139-3006

Chaabane ep Zinneddin, Donia and Yakdhane, Asma and Ayari, Emna and Klosz, Katalin and Albert, Krisztina and Gáspár, Igor and Ladányi, Márta and Koris, András and Nath, Arijit (2023) Microencapsulation of extra virgin olive oil by sequential emulsification and freeze drying processes: Effect of wall materials composition and emulsification method : effect of wall materials composition and emulsification method. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 235-244. ISSN 0139-3006

Chaalal, M. and Ydjedd, S. and Chemache, L. and López-Nicolás, R. and Sánchez-Moya, T. and Frontela-Saseta, C. and Ros-Berruezo, G. and Kati, D.E. (2023) Evaluation of the antimicrobial potential of digested and undigested carob phenolic extracts: Impact on selected gut microbiota. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 612-622. ISSN 0139-3006

Chen, W.W. and Wang, L. and Zhou, A.J. and Fan, C. and Zhang, Y.D. (2023) The benefits of intermittent fasting: A review of possible mechanisms on central neurological disorders. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 1-11. ISSN 0139-3006

Csurka, Tamás and Hidas, Karina Ilona and Pásztorné Huszár, Klára (2022) Nagy biológiai értékű állati eredetű melléktermékkel (vérrel) történő dúsítás hatása fagylaltok és jégkrémek állományára = Effect of Enrichment with High Biological Value Animal By-Products (Blood) on Texture of Ice Cream. A HÚS : A HÚSIPAR TUDOMÁNYOS SZAKFOLYÓIRATA, 1 (1-2). pp. 41-44. ISSN 1215-0665

D

Dalgıç, B. and Demir, N. (2023) Green synthesis of silver nanoparticles using Sorghum bicolor var. technicum seed extract, their characterisation and investigation of biological activities. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 413-425. ISSN 0139-3006

Dernóczy, Adrienn and Keller, Veronika (2017) Klaszterképzés evési magatartás alapján : Fókuszban a generációk. VEZETÉSTUDOMÁNY, 48 (3). pp. 28-38. ISSN 0133-0179

Dobozi, Réka and Jákói, Zoltán Péter and Csanádi, József and Beszédes, Sándor (2023) Investigating the Acid- and Enzyme-Induced Coagulation of Raw Milk Using Dielectric and Rheological Measurements. APPLIED SCIENCES, 13 (10). pp. 1-12. ISSN 2076-3417

Dávid, Ákos and Gombkötő, Csilla and Gombkötő, Nóra (2023) A COVID-19 hatása a bioélelmiszer-fogyasztásra Magyarországon. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 120-137. ISSN 1416-647X

E

Elayan, Majd and Tóth, Adrienn and Enkhbold, Munkhnasan and Friedrich, László Ferenc and Németh, Csaba (2021) The effect of ascorbic acid on liquid egg. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 62 (Ksz 3). pp. 34-39. ISSN 1416-647X

Erinç, H. and Taştanoğlu, F.B. (2024) Utilisation of hazelnut-derived oleosomes in liquid margarine formulation: An investigation into stability and functional enhancement. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 127-138. ISSN 0139-3006

F

Fan, H. and Nie, A.Z. and Ge, Y.J. and Weng, L. and Gao, Y. and Chen, F. and Shen, H.J. (2024) Influencing factors of plant habitat, phenophase, and organ on the essential oil composition of Agastache rugosa. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 61-70. ISSN 0139-3006

Farkas, Csaba and Fenyvesi, László and Petróczki, Károly (2021) Comparison of the mechanical fatigue indices of Golden Delicious apples and Packham pears. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3479-3492. ISSN 0422-9576

Farkas, Csaba and Fenyvesi, László and Petróczki, Károly (2021) Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3465-3478. ISSN 0422-9576

Farkas, Noémi Dóra and Kiss, Marietta (2021) Az élelmiszeripari nanotechnológia fogyasztói elfogadása. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3542-3553. ISSN 0422-9576

Farkas, Noémi Dóra and Kiss, Marietta (2021) Consumer acceptance of food nanotechnology. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3554-3565. ISSN 0422-9576

Fekete, László and Szakos, Dávid and Kunszabó, Atilla and Kasza, Gyula (2023) Élelmiszerbiztonsági és minőségi garancia : a kiváló minőségű élelmiszer tanúsító védjegy fogyasztói megítélése. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 5-14. ISSN 1416-647X

Fülöp, Zoltán Ottó (2022) Megfűszerezett élmények a hamburgi Spicy’s Gewürzmuseumban. DANUBIUS NOSTER: AZ EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA, 10 (1-2). pp. 63-78. ISSN 2064-1060

G

Gulyás, Pálma and Bálint, Melinda and Kókai, Zoltán (2022) Húsromlás nyomon követésének fogyasztói érzékszervi lehetőségei = Meat Spoilage Monitoring Through Consumer Sensory Methods. A HÚS : A HÚSIPAR TUDOMÁNYOS SZAKFOLYÓIRATA, 1 (1-2). pp. 29-33. ISSN 1215-0665

Góg, Angéla (2023) A jövő asztala – menza. In: Menzadimenziók. A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 325-339. ISBN 9789635670727

H

Habibi, R. and Khosrowshahi, Asl A. and Roufegarinejad, L. and Zomorodi, S. and Asefi, N. (2024) Production of fresh cheese analogues; the impact of soy protein isolate and oat germ powder. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 82-97. ISSN 0139-3006

Hegyi, Judit and Troján, Szabolcs and Kacz, Károly and Miklósné Varga, Anita and Szalka, Éva (2023) A magyar élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi helyzetének fenntarthatósági szempontú vizsgálata 2017 és 2021 között. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 93-119. ISSN 1416-647X

Hidas, Karina Ilona and Nyulasné Zeke, Ildikó Csilla and Tóth, Adrienn and Visy, Anna and Barkó, Annamária and Horváth-Mezőfi, Zsuzsanna and Majzinger, Koppány and Friedrich, László Ferenc and Németh, Csaba (2022) Teljes tojáslé reológiai, kalorimetrikus és funkcionális tulajdonságainak változása a fagyasztás során. A HÚS: A MAGYAR HÚSIPAR SZAKMAI FOLYÓIRATA : AZ ORSZÁGOS HÚSIPARI KUTATÓINTÉZET FOLYÓIRATA, 1 (1-2). pp. 45-50. ISSN 1215-0665

Hidas, Karina Ilona and Németh, Csaba and Visy, Anna and Barkó, Annamária and Horváth-Mezőfi, Zsuzsanna and Tóth, Adrienn and Nguyen, Lien and Nyulasné Zeke, Ildikó Csilla (2021) Krioprotektív anyagok alkalmazásának hatása fagyasztott-felengedtetett tojássárgájából készült majonézek technofunkciós tulajdonságaira. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 62 (Ksz 3). pp. 46-61. ISSN 1416-647X

Horváth, Brigitta and Peles, Ferenc Árpád and Gasparikné Reichardt, Judit and Pocklán, Edit and Sipos, Rita and Erős, Ágnes and Petróczki, Flóra Mária and Szűcs, Kata Dorina and Albert, Ervin and Micsinai, Adrienn (2021) Investigation of the antibiotic resistance of staphylococcus species isolated from foods. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3372-3382. ISSN 0422-9576

Horváth, Brigitta and Peles, Ferenc Árpád and Gasparikné Reichardt, Judit and Pocklán, Edit and Sipos, Rita and Erős, Ágnes and Petróczki, Flóra Mária and Szűcs, Kata Dorina and Albert, Ervin and Micsinai, Adrienn (2021) Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3361-3371. ISSN 0422-9576

J

Jákói, Zoltán Péter and Lemmer, Balázs and Dobozi, Réka and Hodúr, Cecilia and Beszédes, Sándor (2023) Dielectric Monitoring in Certain Lignocellulosic Biomass Utilization Processes. In: 29th Symposium on Analytical and Environmental Problems. Szegedi Tudományegyetem, Szeged, pp. 31-35. ISBN 9789633069639

Józsa, Kata and Vitális, Flóra and Kovács, Zoltán and Zsarnóczay, Gabriella (2022) Marhahús sertéshússal történő hamisításának kimutatása spektroszkópiás módszerekkel (1. rész). A HÚS: A MAGYAR HÚSIPAR SZAKMAI FOLYÓIRATA : AZ ORSZÁGOS HÚSIPARI KUTATÓINTÉZET FOLYÓIRATA, 1 (1-2). pp. 16-21. ISSN 1215-0665

K

Kadi, A. and Boudries, H. and Bachir-bey, M. and Teffane, M. and Taibi, A. and Arroul, Y. and Boulekbache-Makhlouf, L. (2023) Optimisation of ultrasound-assisted extraction of carotenoids and antioxidant activity from Citrus reticulata Blanco peels (Wilking mandarin). ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 378-389. ISSN 0139-3006

Kahraman, S. and Demircan, H. and Sarioglu, K. and Demircan, S. and Oral, R.A. (2023) Investigation of the effects of some wall materials and encapsulation techniques on the microencapsulation of olive leaf extract. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 390-400. ISSN 0139-3006

Kapcsándi, Viktória and Hanczné Lakatos, Erika (2021) Gyümölcsjoghurtok eltarthatóságának vizsgálata az ízesítőanyagok kezeléseinek függvényében. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3293-3303. ISSN 0422-9576

Kapcsándi, Viktória and Hanczné Lakatos, Erika (2021) Investigation of the shelf life of fruit yogurts as a function of the treatment of flavoring substances. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3304-3314. ISSN 0422-9576

Kapronczai, István and Udovecz, Gábor (2023) A magyar élelmiszer-gazdaság fejlesztésének stratégiai dilemmái. GAZDÁLKODÁS, 67 (5). pp. 398-409. ISSN 0046-5518

Kasza, Gyula and Barna, Sarolta and Mikulás, Viktória and Kunszabó, Atilla and Fekete, László and Szakos, Dávid (2023) Minőségorientáció az élelmiszervásárlói döntésekben a kiváló minőségű élelmiszer védjegyrendszert támogató fogyasztói kutatások alapján. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 1). pp. 169-180. ISSN 1416-647X

Kasza, Gyula and Kunszabó, Atilla and Mikulás, Viktória and Dorkó, Annamária and Szakos, Dávid (2023) Fogyasztói élelmiszerhulladék-csökkentési programok Európában. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 69 (2). pp. 4435-4450. ISSN 0422-9576

Kasza, Gyula and Veflen, Nina and Scholderer, Joachim and Münter, Lars and Fekete, László and Csenki, Eszter Zita and Dorkó, Annamária and Szakos, Dávid and Izsó, Tekla (2022) Conflicting Issues of Sustainable Consumption and Food Safety: Risky Consumer Behaviors in Reducing Food Waste and Plastic Packaging. FOODS, 11 (21). No.-3520. ISSN 2304-8158

Kaçar, S. and Başhan, M. and Keskin, C. (2023) Fatty acid compositions of colostrum and mature breast milk in Turkey (Mardin). ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 330-337. ISSN 0139-3006

Kerekes, Kata and Csorba, Szilveszter and Ambrus, Árpád (2021) Chronic aflatoxin M1 exposure of Hungarian consumers. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3402-3420. ISSN 0422-9576

Kerekes, Kata and Csorba, Szilveszter and Ambrus, Árpád (2021) A magyar fogyasztók krónikus aflatoxin M1 expozíciója. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3383-3401. ISSN 0422-9576

Kocsis, Éva and Feith, Helga Judit (2023) A complex study of obesity and cardiometabolic risk factors in the Hungarian-speaking population of the Carpathian Basin, with a focus on the Roma minority. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 245-257. ISSN 0139-3006

Korcz, Evelin and Varga, László and Kerényi, Zoltán (2021) Characterization of Serratia species and qualitative detection of Serratia marcescens in raw and pasteurized milk by an analytical method based on polymerase chain reaction. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3453-3464. ISSN 0422-9576

Korcz, Evelin and Varga, László and Kerényi, Zoltán (2021) Serratia fajok jellemzése, valamint Serratia marcescens kvalitatív kimutatása nyers és pasztőrözött tejből polimeráz láncreakción alapuló vizsgálati módszerrel. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3441-3452. ISSN 0422-9576

Kulhankova, M. and Prusova, B. and Licek, J. and Kumsta, M. and Baron, M. (2023) Impact of technological operations on oxygen consumption during wine production. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 281-293. ISSN 0139-3006

Kumari, J. and Pooja, Nikhanj (2023) Optimisation of edible coating conditions using statistical Response Surface Methodology for shelf life extension of fresh-cut guava. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 163-176. ISSN 0139-3006

Kumšta, M. and Helmová, T. and Štůsková, K. and Baroň, M. and Průšová, B. (2023) HPLC/HILIC determination of biogenic amines in wines produced by different winemaking technologies. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 209-219. ISSN 0139-3006

Kunszabó, Atilla and Süth, Miklós and Szakos, Dávid and Kasza, Gyula (2023) Élelmiszerhulladékok elkülönített gyűjtése: az új rendszer felhasználói szempontú elemzése. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 1). pp. 147-155. ISSN 1416-647X

Kuti, Beatrix Adrienn and Horacsek, Márta and Szakos, Dávid and Kasza, Gyula (2021) Regulation of nutrition labeling of foods in the European Union and Hungary : A historical review from the beginning to the present day. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3281-3292. ISSN 0422-9576

Kuti, Beatrix Adrienn and Horacsek, Márta and Szakos, Dávid and Kasza, Gyula (2021) Élelmiszerek tápérték jelölésének szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon : Történeti áttekintés a kezdetektől napjainkig. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3269-3280. ISSN 0422-9576

Kőszegi, Kornélia and Végvári, György and Stefanovitsné Bányai, Éva and Békássyné Molnár, Erika and Maráz, Anna (2023) Influence of the harvesting seasons on the polyphenol composition and antimicrobial activity of stinging nettle (Urtica dioica L.) extracts. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 589-600. ISSN 0139-3006

L

Labidi, Sabrine and Jánosity, Anna and Yakdhane, Asma and Eya, Yakdhane and Surányi, Botond Bendegúz and Kiskó, Gabriella (2023) Effects of pH, sodium chloride, and temperature on the growth of Listeria monocytogenes biofilms. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 270-280. ISSN 0139-3006

Lendvai, Edina (2021) Assessing packaging-related knowledge on the basis of a quantitative study. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3575-3583. ISSN 0422-9576

Lendvai, Edina (2021) A csomagolással kapcsolatos ismeretek felmérése egy kvantitatív kutatás alapján. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3566-3574. ISSN 0422-9576

Lin, J.J. and Meng, Q.H. and Wu, Z.F. and Pei, S.Y. and Tian, P. and Huang, X. and Qiu, Z.Q. and Chang, H.J. and Ni, C.Y. and Huang, Y.Q. and Li, Y. (2023) Nondestructive detection of mango soluble solid content in hyperspectral imaging based on multi-combinatorial feature wavelength selection. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 401-412. ISSN 0139-3006

Liu, X. and Li, Y. and Chen, J. and He, D. and Li, H. and Wu, K. (2023) Visualisation of Phyllanthus emblica L. quality using E-nose, HS-SPME/GC-MS, and spectrophotometric methods with chemometrics. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 426-438. ISSN 0139-3006

Lukin, Aleksandr (2021) Funkcionális célú majonéz szószok gyártási technológiájának kutatás-fejlesztése. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3315-3320. ISSN 0422-9576

Lukin, Aleksandr (2021) Research and development of production technology for mayonnaise sauce of functional purpose. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3321-3326. ISSN 0422-9576

Lukin, Aleksandr and Naumova, Natalia and Bets, Julia (2021) Szokatlan növényi alapanyagok felhasználása egy baromfihús receptben. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3584-3590. ISSN 0422-9576

Lukin, Aleksandr and Naumova, Natalia and Bets, Julia (2021) Use of unconventional plant raw material in poultry meat recipe. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3591-3597. ISSN 0422-9576

Luzics, Sz. and Tóth, Á. and Barna, T. and Szabó, E. and Nagy, I. and Horváth, B. and Nagy, I. and Varecza, Z. and Bata-Vidács, I. and Kukolya, J. (2023) Cloning, expression, and biochemical characterisation of a novel endomannanase from Thermobifida alba. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 502-519. ISSN 0139-3006

László, Veronika and Szakos, Dávid and Csizmadiáné Czuppon, Viktória and Kasza, Gyula (2024) Consumer trust in local food system – An empirical research in Hungary. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 165-174. ISSN 0139-3006

M

Majzinger, Koppány and Hidas, Karina Ilona and Visy, Anna and Barkó, Annamária and Horváth-Mezőfi, Zsuzsanna and Friedrich, László Ferenc and Jónás, Gábor (2022) HHP-kezelés hatása mangalicahúsok és -szalonnák minőségi jellemzőire. A HÚS: A MAGYAR HÚSIPAR SZAKMAI FOLYÓIRATA : AZ ORSZÁGOS HÚSIPARI KUTATÓINTÉZET FOLYÓIRATA, 1 (1-2). pp. 34-40. ISSN 1215-0665

Maszlag, Annamária and Mayer, Lívia and Fritz, Réka and Fritz, Péter (2023) A BCAA táplálkozás-élettani hatásai, szerepe a sporttáplálkozásban és a klinikumban = Nutritional effects of BCAA, their role in sports nutrition and clinical practice. recreation, 13 (2). pp. 4-8. ISSN 2064-4981

Mata, F. and Dos-Santos, M. (2023) Attitudes, perceptions, and trends of honey consumption in Portugal. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 82-90. ISSN 0139-3006

Mihalkó, József and Szepesi-Bencsik, Dóra and Zsarnóczay, Gabriella and Friedrich, László Ferenc (2022) Comparison of raw materials for meat products. PROGRESS IN AGRICULTURAL ENGINEERING SCIENCES, 18 (1). pp. 15-31. ISSN 1786-335X

Mihály-Langó, Bernadett and Ács, Katalin and Berényi, Attila and Marótiné Tóth, Klára and Táborosiné Ábrahám, Zsuzsanna and Gáll, Tibor and Ács, Péterné Erika (2023) Rheological properties and characterisation of some bioactive components in flours made of different coloured sweet potato (Ipomoea batatas L.) genotypes. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 570-578. ISSN 0139-3006

Mohammed, F.S. and Sevindik, M. and Uysal, I. (2023) Total phenolic, flavonoid, protein contents and biological activities of wild mustard. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 449-457. ISSN 0139-3006

Mouzai, A. and Kheroufi., A. and Afoutni, L. and Louaer, W. and Zidoune, M.N. (2023) Optimisation of spray drying parameters using mixed flow in whey powder production using response surface methodology (RSM). ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 220-234. ISSN 0139-3006

Muskovics, G. and Tömösközi, S. and Bugyi, Zs. (2023) Investigation of the effects of sample preparation on gluten quantitation in rye and barley flours. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 73-81. ISSN 0139-3006

Máté, Domicián and Oláh, Judit and Erdei, Edina and Estiyanti, Ni Made and Bács, Zoltán and Kovács, Sándor (2022) The impacts of sustainable industrial revolution (IR) on the profitability of Hungarian food companies. FRONTIERS IN SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS, 6. ISSN 2571-581X

Máté, Zoltán and Pólya, Éva and Oravecz, Titanilla Éva (2023) Az élelmiszerfogyasztói magatartás változásai a gazdasági viharok közepén: Fiatal felnőttek perspektívája a 2020-2023-as időszakban. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 1). pp. 25-37. ISSN 1416-647X

N

Nagy, Vivien and Diósi, Gerda (2021) Using brewer’s spent grain as a byproduct of the brewing industry in the bakery industry. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3339-3350. ISSN 0422-9576

Nagy, Vivien and Diósi, Gerda (2021) A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3327-3338. ISSN 0422-9576

Nguyen, H.D.T. and Nguyen, L.P.L. and Nguyen, V.D. and Duong, Q.D. and Nguyen, B. Ly (2023) Quality changes of Hoa Loc mangoes (Mangifera indica L.) during storage: Effect of chitosan-based nano-silver film coating. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 352-365. ISSN 0139-3006

Ni, Z.Z. and Li, J. T. and Zhang, S.M. and Dong, Y.W. and Liu, Q.Q. (2023) Construction and functional analysis of nattokinase-producing cucumber obtained by the CRISPR-Cas9 system. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 121-131. ISSN 0139-3006

Ni, Z.Z. and Li, J.T. and Qian, X.Y. and Yong, Y.D. and Lv, W.D. and Wang, Y.N. and Zhang, S.M. and Sun, H.K. and Peng, G. and Shao, Y. and Chen, A.H. (2023) Optimisation of ultrasonic-assisted hot-water extraction conditions of soluble dietary fibre from Lentinula edodes and analysis of its hypolipidaemic and anti-inflammatory properties in STZ-induced diabetic mice. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 558-569. ISSN 0139-3006

Nábrádi, Zsófia and Szakály, Márk Zoltán (2021) Attitudes towards health foods in terms of diet and physical activity. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3525-3541. ISSN 0422-9576

Nábrádi, Zsófia and Szakály, Zoltán (2021) Egészségvédő élelmiszerek iránti attitűdök a táplálkozás és a fizikai aktivitás vonatkozásában. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3507-3524. ISSN 0422-9576

O

Olfa, O. and Zeineb, J. and Halima, E.H. (2023) Enzymatic hydrolysates from camel colostrum and milk proteins display inhibitory activity toward a key enzyme related to obesity. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 480-489. ISSN 0139-3006

Oliveira, G.d.S. and McManus, C. and Salgado, C.B. and Pires, P.G.d.S. and dos Santos, V.M. (2023) Rice flour coating supplemented with rosemary essential oil to preserve the internal, microbiological, and sensory quality of quail eggs. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 294-304. ISSN 0139-3006

Oravecz, Titanilla Éva and Rimóczi, Csilla and Pólya, Éva (2023) Élelmiszerfogyasztás maradék nélkül: A hazai fogyasztók élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos attitűdjének kvalitatív vizsgálata. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 1). pp. 13-24. ISSN 1416-647X

Ozturkoglu-Budak, S. and Arkadaş, M. and Yıldırım, Z. and Avşar, Y.K. (2023) Assessment of bacteriocin producing Enterococcus faecium HZ as adjunct culture to improve the aroma formation and antimicrobial activity in white-brined cheese. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 469-479. ISSN 0139-3006

P

Petrovics, Noémi and Kirchkeszner, Csaba and Patkó, Antónia and Tábi, Tamás and Magyar, Norbert and Kovácsné Székely, Ilona and Szabó, Bálint Sámuel and Nyiri, Zoltán and Eke, Zsuzsanna (2023) Effect of Crystallinity on the Migration of Plastic Additives from Polylactic Acid-Based Food Contact Plastics. FOOD PACKAGING AND SHELF LIFE, 36. pp. 1-11. ISSN 2214-2894

Petróczki, Flóra Mária and Béri, Béla and Peles, Ferenc Árpád (2021) The effect of lactation number and lactation stage on milk yield, on the composition and on the microbiological properties of raw cow milk in a Hungarian dairy farm. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3431-3440. ISSN 0422-9576

Petróczki, Flóra Mária and Béri, Béla and Peles, Ferenc Árpád (2021) A laktációszám és a laktáció stádium hatása a tejmennyiségre, a nyers tehéntej összetételére és mikrobiológiai tulajdonságaira egy hazai tehenészeti telepen. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3421-3430. ISSN 0422-9576

Plutzer, Judit (2022) A minőségi élelmiszer előállítás kockázatai a hígtrágya öntözés során. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 63 (Ksz). pp. 181-196. ISSN 1416-647X

Pálfi, Erzsébet and Molnár, Andrea and Kovács, Andrea and Havas, Anikó and Szűcs, Zsuzsanna (2023) A dietetikus szerepe a klinikai táplálás megvalósításában a legfrissebb szakmai irányelvek alapján. MAGYAR BELORVOSI ARCHIVUM, 76 (1). pp. 26-28. ISSN 0133-5464

R

Raimundi, C.V. and Scopel, B.C. and Ito, A.N. and Tribst, A.A.L. and Sehn, G.A.R. and Cavalheiro, D. and Rigo, E. (2023) Impact of pH adjustment on the characteristics of processed cheese from sheep milk and cow milk. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 656-664. ISSN 0139-3006

Reyzov, M. and Pavlov, D. and Novakovic, M. and Tesevic, V. and Georgieva, A. (2023) The flavonoid fustin exerts anti-inflammatory effect in a model of carrageenan-induced paw oedema. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 155-162. ISSN 0139-3006

Rurik, Imre and Péter, Szabolcs and Bánáti, Diána (2024) A táplálkozástudomány aktuális kihívásai. ORVOSI HETILAP, 165 (13). pp. 483-488. ISSN 0030-6002

Répás, Zoltán and Bakos, Csaba Attila and Hajdú, Ferenc and Buzás-Bereczki, Orsolya and Győri, Zoltán (2023) A Magyar Honvédség élelmezés-ellátásának modernizációs lehetőségei. HONVÉDSÉGI SZEMLE: A MAGYAR HONVÉDSÉG KÖZPONTI FOLYÓIRATA, 151 (5). pp. 103-114. ISSN 2060-1506

S

Saini, Pooja and Kaur, Harneet and Tyagi, Vikrant and Saini, Pawan and Ahmed, Naseer and Dhaliwal, H. S. and Sheikh, Imran (2023) Nutritional value and end-use quality of durum wheat. CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS, 51 (2). pp. 283-294. ISSN 0133-3720 (print), 1788-9170 (online)

Saini, Pooja and Kaur, Harneet and Tyagi, Vikrant and Yadav, Ajar Nath and Saini, Pawan and Sharma, Varruchi and Singh, Charan and Dhaliwal, H. S. and Sheikh, Imran (2023) Genetic enhancement of nutritional and end-use quality in bread wheat through alien introgressions from wild relatives. CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS, 51 (2). pp. 295-314. ISSN 0133-3720 (print), 1788-9170 (online)

Schmidt, Noémi (2021) Acrylamide content of commercially available capsule coffees. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3686-3692. ISSN 0422-9576

Schmidt, Noémi (2021) Kereskedelmi forgalomban kapható kapszulás kávék akrilamid tartalma. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3679-3685. ISSN 0422-9576

Sewak, A. and Singla, N. and Javed, M. and Gill, G.S. (2023) Suitability of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) and sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) based food products for diabetics. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 366-377. ISSN 0139-3006

Shi, H.J. and Li, X.B. and Yan, Z.M. (2023) A new protocol for radio frequency heating of low-moisture, viscous sauces and its temperature uniformity optimisation. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 259-269. ISSN 0139-3006

Sikos T, Tamás and Molnár, Dóra (2024) Fast Changes in Food Retailing Due to the Impact of COVID-19. THEORY METHODOLOGY PRACTICE - REVIEW OF BUSINESS AND MANAGEMENT, 20 (1). pp. 55-61. ISSN 1589-3413 (print); 2415-9883 (online)

Singla, P. and Sharda, R. and Sharma, S. and Gulati, D. and Pandey, K. and Navprem, S. and Singh, P.K. and Sharma, A. (2023) Variation in physio-chemical attributes and WUE during growth and development of Pak choi (Brassica rapa L. subsp. chinensis L.) under different drip fertigation and mulching treatments. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 458-468. ISSN 0139-3006

Sipiczki, Zoltán and Varga, József (2022) Inflation Dynamics and Food Prices in Hungarian Agricultural Economy. ACTA CAROLUS ROBERTUS, 12 (Ksz). pp. 130-141. ISSN 2062-8269

Soyuçok, A. and Kart, A. and Yalçın, H. and Zeybek, E. and Özkan, O. (2024) Determination of in vitro antimicrobial and antibiofilm activity of Hypericum crenulatum against some food pathogens and its phenolic content. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 12-22. ISSN 0139-3006

Surányi, Botond Bendegúz and Taczmanné Brückner, Andrea and Mohácsiné Farkas, Csilla and Engelhardt, Tekla (2023) Rapid identification of bacteria from agricultural environment using MALDI-TOF MS. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 113-120. ISSN 0139-3006

Szabó, Erika and Takács, Krisztina (2021) Exploiting the beneficial properties of microalgae for food and feed use. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3634-3648. ISSN 0422-9576

Szabó, Erika and Takács, Krisztina (2021) Mikroalgák előnyös tulajdonságainak kiaknázása élelmiszeripari és takarmányozási felhasználásra. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3619-3633. ISSN 0422-9576

Szabó S, András (2021) Minerals in Foodstuffs : Aluminium in foodstuffs. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3698-3702. ISSN 0422-9576

Szabó S, András (2021) Élelmiszerek ásványi anyag tartalma : Alumínium az élelmiszerekben. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3693-3697. ISSN 0422-9576

Szakos, Dávid and Izsó, Tekla and Satya Nugraha, Widya and Süth, Miklós and Kasza, Gyula (2023) A rovarfogyasztás elfogadottsága és demográfiai összefüggései Magyarországon. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 62 (Ksz 1). pp. 156-167. ISSN 1416-647X

Szakács-Bakonyi, Anikó and Varga, Karolina (2022) Újgenerációs étrend-kiegészítők fejlesztése. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 63 (1). pp. 75-99. ISSN 1416-647X

Szalai, Klaudia and Fehér, Helga and Tempfli, Károly (2023) A hús és ezen belül a baromfihús fogyasztását és vásárlását befolyásoló főbb tényezők felmérése. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 31-50. ISSN 1416-647X

Szendi, Katalin and Murányi, Edit and Németh, Balázs (2024) Ketogén diéta: félrevezetők lennének a tudományos vizsgálatok eredményei? ORVOSI HETILAP, 165 (7). pp. 260-264. ISSN 0030-6002

Szentmiklóssy, Marietta and Jaksics, Edina and Farkas, Alexandra and Pusztai, Éva and Kemény, Sándor and Németh, Renáta and Tömösközi, Sándor (2023) Fibre and short-chain carbohydrate composition in rye varieties, novel industrial milling fractions and breads. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 177-189. ISSN 0139-3006

Szűts, Viktória and Kelemen-Valkony, Ildikó and Ötvös, Ferenc and Repas, Zoltan and Kovács, András Sándor and Tóth, László and Kiss, András Attila and Lőrincz, Ádám and Szabó, P. Balázs and Gajdán, Krisztina and Kertai, Zoltán and Houshmand, Nazanin and Szuts, Marcella and Obistioiu, Diana and Velciov, Ariana and Halasy, Katalin and Deim, Zoltán and Deák, Dalma and Gál, József and Csanádi, József and Domonkos, Ildikó (2022) Life style and structure differences between species of freshwater fish. MEDICINA INTERNACIA REVUO, 30 (119). pp. 98-106. ISSN 0465-5435

T

Tahiri, I. and De, Paz-Cantos S. and González-Marrón, A. and Cartanyà-Hueso, À. and Navarrete-Muñoz, E.M. and Martín-Sánchez, J.C. and Lidón-Moyano, C. and Pérez-Martín, H. and Martínez-Sánchez, J.M. (2024) Association between leisure screen time and adherence to the Mediterranean diet in a representative sample of Spanish children: A cross-sectional study. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 107-115. ISSN 0139-3006

Takač, Verica and Tóth, Viola and Rakszegi, Marianna and Mikó, Péter and Mikić, Sanja (2022) The Influence of Farming Systems, Genotype and Their Interaction on Bioactive Compound, Protein and Starch Content of Bread and Spelt Wheat. FOODS, 11 (24). ISSN 2304-8158

Temesi, Ágoston and Lakner, Zoltán and Unger-Plasek, Brigitta (2023) How do factors of brand-related behavior (brand loyalty, brand relevance in category, brand schematicity) impact consumers’ alcoholic drink purchases? INTERNATIONAL JOURNAL OF WINE BUSINESS RESEARCH: IJWBR. ISSN 1751-1062

Teschner, Gergely and Panta, Zoltán János and Troján, Szabolcs (2023) Élelmiszeripari oktatás támogatása 3D animációval és modellezéssel. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 73-92. ISSN 1416-647X

Tihanyi-Kovács, Renáta and Hanczné Lakatos, Erika and Handl, Karola and Németh-Torkos, Anett Szilvia (2023) Kölesből készíthető vegán helyettesítő termékek I. - Termékfejlesztés és kvalitatív vizsgálat. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (1). pp. 28-56. ISSN 1416-647X

Tremmel-Bede, Karolina and Szentmiklóssy, Marietta and Lampi, Ann-Maija and Piironen, Vieno and Shewry, Peter R. and Vida, Gyula and Tömösközi, Sándor and Karsai, Ildikó and Láng, László and Bedő, Zoltán and Rakszegi, Marianna (2022) Variation in the Content and Composition of Tocols in a Wheat Population. FOODS, 11 (9). ISSN 2304-8158

Tátrai-Németh, Katalin and Dobák, Zita and Veresné Bálint, Márta (2023) Diétás nénétől a diplomáig : Fejezetek a dietetikusképzés történetéből. NŐVÉR, 36 (2). pp. 3-8. ISSN 0864-7003

Tóth, Ildikó and Szakály, Zoltán (2023) A frontoldali tápértékjelölések fogyasztói megítélése. GAZDÁLKODÁS, 67 (4). pp. 325-337. ISSN 0046-5518

Tóth, Marcell László and Kaszab, Tímea and Lambertné Meretei, Anikó (2022) Case study of commercially available gluten-free bread products: Texture changes during storage and sensory analysis. PROGRESS IN AGRICULTURAL ENGINEERING SCIENCES, 18 (1). pp. 1-13. ISSN 1786-335X

Tóth, Viola and Láng, László and Vida, Gyula and Mikó, Péter and Rakszegi, Marianna (2022) Characterization of the Protein and Carbohydrate Related Quality Traits of a Large Set of Spelt Wheat Genotypes. FOODS, 11 (14). ISSN 2304-8158

Tölgyesi, Ádám (2022) Egy LC-MS/MS alapú élelmiszervizsgálati módszer nemzetközi szabványosítása: egységesen elfogadott vizsgálati eljárás kidolgozása Alternaria toxinokra. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (1). pp. 3716-3724. ISSN 0422-9576

Tölgyesi, Ádám (2022) International standardization of an LC-MS/MS based food analytical method: development of a generally accepted test procedure for Alternaria toxins. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (1). pp. 3725-3733. ISSN 0422-9576

Török, Áron and Jantyik, Lili and Maró, Zalán Márk (2019) Minőségjelzős élelmiszerek helyzete és kilátásai Magyarországon – Az EU biocímke esete = Position and Prospects of Quality-Labelled Foods In Hungary: The Case of the EU Organic Label. VEZETÉSTUDOMÁNY : A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM HAVI SZAKFOLYÓIRATA, 50 (10). pp. 13-25. ISSN 0133-0179

V

Visy, Anna and Hidas, Karina Ilona and Barkó, Annamária and Horváth-Mezőfi, Zsuzsanna and Jónás, Gábor and Friedrich, László Ferenc (2022) Természetes nitrátforrás hatásának vizsgálata hagyományos pácolású termék esetében mesterséges adalékanyag csökkentése céljából. A HÚS: A MAGYAR HÚSIPAR SZAKMAI FOLYÓIRATA : AZ ORSZÁGOS HÚSIPARI KUTATÓINTÉZET FOLYÓIRATA, 1 (1-2). pp. 22-28. ISSN 1215-0665

Vittuari, Matteo and Garcia Herrero, Laura and Masotti, Matteo and Iori, Elisa and Caldeira, Carla and Qian, Zhuang and Bruns, Hendrik and van Herpen, Erica and Obersteiner, Gudrun and Kaptan, Gulbanu and Liu, Gang and Mikkelsen, Bent Egberg and Swannell, Richard and Kasza, Gyula and Nohlen, Hannah and Sala, Serenella (2023) How to reduce consumer food waste at household level: A literature review on drivers and levers for behavioural change. SUSTAINABLE PRODUCTION AND CONSUMPTION, 38. pp. 104-114. ISSN 2352-5509

Végh, Rita and Csóka, Mariann and Mednyánszky, Zsuzsanna and Sipos, László (2023) Potentially toxic trace elements in bee bread, propolis, beeswax and royal jelly – A review of the literature and dietary risk assessment. CHEMOSPHERE, 339. No-139571. ISSN 0045-6535

Végh, Rita and Csóka, Mariann and Stefanovitsné Bányai, Éva and Juhász, Réka and Sipos, László (2023) Biscuits enriched with monofloral bee pollens : nutritional properties, techno-functional parameters, sensory profile, and consumer preference. FOODS, 12 (1). No-18. ISSN 2304-8158

W

Wang, H.Q. and Sun, Y.Z. and Li, B.B. and Zhang, W.W. (2023) Optimisation preparation, physicochemical properties, and glucose transport regulation by polysaccharides from Liubao brick tea. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (3). pp. 490-501. ISSN 0139-3006

Wang, J. and Zhang, W. J. and Wang, N.N. (2023) Enhancement of aromatic and sensory profile of jujube wines fermented with fresh Zizyphus jujuba cv. Muzao at the white-ripe period. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 91-101. ISSN 0139-3006

Wang, M.-W. and She, F. and Song, J. and Liu, Y.-Q. and Long, X.–Y. and Zhao, X. and Hong, H.-Q. (2023) Preventive effect of Lactobacillus plantarum YS1 isolated from naturally fermented yoghurt on carrageenan-induced thrombosis in mice. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 623-635. ISSN 0139-3006

Wojciechowski, Paweł (2023) Regulation of genetically modified organisms, food and feed in the EU with particular reference to Poland – protection of consumers and the environment or merely a response to public expectations? AGRÁR- ÉS KÖRNYEZETJOG / JOURNAL OF AGRICULTURAL AND ENVIRONMENTAL LAW, 18 (35). pp. 161-177. ISSN 1788-6171

X

Xie, N.H. and Ye, Z.J. and Zhang, Y.T. and Gao, J.S. (2024) Research and development of Lycium barbarum compound beverage and preliminary verification of its efficacy. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 71-81. ISSN 0139-3006

Xu, Y.L. and Zhang, Y.D. and Wang, Z.P. and Chen, W.W. and Fan, C. (2023) Protective effect of sesamol on cognitive impairment in APP/PS1 mice. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 190-198. ISSN 0139-3006

Y

Yakubu, Haruna Gado and Kovács, Zoltán and Vitális, Flóra and Bázár, György (2021) Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3249-3258. ISSN 0422-9576

Yakubu, Haruna Gado and Kovács, Zoltán and Vitális, Flóra and Bázár, György (2021) Near-infrared spectroscopy: rapid and effective tool for measuring fructose content. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (1). pp. 3259-3268. ISSN 0422-9576

Yuan, Q.Q. (2024) Effects of blanching and Ginkgo biloba extract on volatile organic compounds of bacon were analysed by gas chromatography-ion mobility spectrometry. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 23-33. ISSN 0139-3006

Yüceer, M. (2023) Investigation of the effects of reverse osmosis and ultrafiltration treatments on physicochemical, techno-functional, and rheological characteristics of liquid egg albumen and prepared meringue cookie batter. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 317-329. ISSN 0139-3006

Yüksel, D. and Şen, E. (2023) Antibiotic resistance and biofilm forming abilities of Listeria monocytogenes and effect of subMIC concentration of white vinegar on these virulence factors. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 132-142. ISSN 0139-3006

Z

Zhang, W.J. and Zheng, X.X. and Tian, X.J. and Li, Y.Y. and Wang, J. (2023) The influence of different pretreatment methods on the quality of wines made from table grapes. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (2). pp. 305-316. ISSN 0139-3006

Zhang, X.E. and Lan, X.Y. and Du, Q.L. and Xu, W. and Zhang, J.Q. and Jia, D.Y. (2024) Rheological properties of starch isolated from longan kernels with protease-assisted alkali method. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 116-126. ISSN 0139-3006

Zheng, X.D. and Pan, S.X. and Cao, N. and Yan, X.H. and Liu, X.M. and Tan, M.N. and Wu, M.Y. and Song, Y. (2024) Analysis of endogenous benzoic acid content in different jujube varieties, maturity stages, and processing types: Implications for the agri-food industry. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 53 (1). pp. 98-106. ISSN 0139-3006

Ö

Özbek, F.Ş. (2023) A study on enhancement of red meat production and consumption estimation methods in Türkiye. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 27-39. ISSN 0139-3006

Č

Čakić Semenčić, M. and Smoljo, J. and Šupljika, F. (2023) Spectrofluorimetric determination of chlorophyll a in arugula extracts. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (4). pp. 550-557. ISSN 0139-3006

İ

İnceören, N. and Çeken Toptancı, B. and Kızı, G. and Kızıl, M. (2023) Evaluation of Silybum marianum seed extract and vitamin B6 derivatives on methylglyoxal and sugar-induced oxidative DNA damage. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 40-51. ISSN 0139-3006

İpek, Y. and Ertekin, Ö. (2023) Anthocyanin based sensory pad for determination of chicken meat spoilage. ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 52 (1). pp. 61-72. ISSN 0139-3006

This list was generated on Tue May 28 00:44:01 2024 CEST.