REAL

A minőségi élelmiszer előállítás kockázatai a hígtrágya öntözés során

Plutzer, Judit (2022) A minőségi élelmiszer előállítás kockázatai a hígtrágya öntözés során. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 63 (Ksz). pp. 181-196. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2022_ksz_181-196.pdf - Published Version

Download (846kB) | Preview

Abstract

A nagyüzemi állattartó telepek létesítésével párhuzamosan új melléktermék, a hígtrágya jelent meg a mezőgazdaságban. Szántóföldi felhasználása jó megoldás ettől a mellékterméktől megszabadulni szándékozó gazdálkodók számára és hasznos a mezőgazdasági földtulajdonosoknak is, mivel biztosítja a tápanyag utánpótlást. A hígtrágya-felhasználás engedélyezési eljárása során a tápanyagtartalmát, oldott sóit és egyéb elemeit (pl. fémeket) mérik, de nem tartalmaz sem ökotoxikológiai vizsgálatokat, sem a hormonhatású anyagok mennyiségének vizsgálatát. Kevés az információ arról is, vajon a hígtrágyakezelés milyen hatással van a fenti összetevőkre. Az iszapfrakció elkülönítésével nagymértékben csökkenthetjük a hormonhatást. A laboratóriumi körülmények közt elvégzett csíranövény teszt elősegíti a hígtrágya gazdaságos alkalmazását a tudatos gazdák számára. Az általa kapott eredmények ismeretében lehetséges minimalizálni, kezelni, figyelemmel kísérni és ellenőrizni olyan nem kívánatos események valószínűségét vagy hatását, mint például a rossz csírázás és a növények növekedésére gyakorolt negatív hatás

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: hormonhatású anyagok, hígtrágya, toxikológia
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Apr 2024 07:48
Last Modified: 26 Apr 2024 08:46
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193356

Actions (login required)

Edit Item Edit Item