Szalai, Klaudia and Fehér, Helga and Tempfli, Károly (2023) A hús és ezen belül a baromfihús fogyasztását és vásárlását befolyásoló főbb tényezők felmérése. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 31-50. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2023_2_031-050.pdf - Published Version Download (637kB) | Preview |
Abstract
Az elmúlt évtizedekben az egy főre eső húsfogyasztás jelentős mértékben növekedett a világon. Ez a tendencia a sertés- és különösen a baromfihús fogyasztását illetően szembetűnő. A húsfogyasztást a gazdasági fejlettség mellett számos egyéb körülmény befolyásolja. A demográfiai tényezőkön, a munkaerő piaci változásokon kívül az egyén személyisége, az egészség- és környezettudatossága is nagymértékben befolyásolja étkezési szokásainkat. Vizsgálatunkat 2021 februárjában végeztük, a Dunántúl északi területein. Online kérdőív (n=240) segítségével mértük fel a lakosok körében a hús- és baromfihús fogyasztási és vásárlási szokásaikat[VJ1]. Eredményeinkből kitűnik, hogy a húsfogyasztást a nem (a nők arányaiban több baromfihúst fogyasztottak), a lakóhely[VJ2] típusa (a községben élők összességében több húst ettek), a jövedelem (a magasabb jövedelemmel rendelkezők több húst és baromfihúst fogyasztottak) egyaránt befolyásolja. A baromfihús népszerűsége a demográfiai tényezőktől függetlenül töretlen. A csirkehúst szinte mindenki kedveli, ellenben a többi baromfifaj húsának népszerűsége változó. A válaszadók húst- és baromfihúst hetente, vagy gyakrabban, mint hetente vásárolnak. A felmérésbe vont személyek vásárlásnál előnyben részesítik a nagyobb üzleteket és a hentesüzleteket. Az áru frissessége, minősége mellett fontos tényező az ár, illetve a származás. A fogyasztók a friss árut részesítik előnyben a fagyasztott termékekkel szemben. A válaszok alapján a baromfihús népszerűségét a gyors elkészítésének is köszönheti
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | baromfihús, fogyasztás, vásárlás, befolyásoló tényezők |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 26 Apr 2024 09:47 |
Last Modified: | 26 Apr 2024 09:47 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/193385 |
Actions (login required)
Edit Item |