REAL

A hús és ezen belül a baromfihús fogyasztását és vásárlását befolyásoló főbb tényezők felmérése

Szalai, Klaudia and Fehér, Helga and Tempfli, Károly (2023) A hús és ezen belül a baromfihús fogyasztását és vásárlását befolyásoló főbb tényezők felmérése. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (2). pp. 31-50. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2023_2_031-050.pdf - Published Version

Download (637kB) | Preview

Abstract

Az elmúlt évtizedekben az egy főre eső húsfogyasztás jelentős mértékben növekedett a világon. Ez a tendencia a sertés- és különösen a baromfihús fogyasztását illetően szembetűnő. A húsfogyasztást a gazdasági fejlettség mellett számos egyéb körülmény befolyásolja. A demográfiai tényezőkön, a munkaerő piaci változásokon kívül az egyén személyisége, az egészség- és környezettudatossága is nagymértékben befolyásolja étkezési szokásainkat. Vizsgálatunkat 2021 februárjában végeztük, a Dunántúl északi területein. Online kérdőív (n=240) segítségével mértük fel a lakosok körében a hús- és baromfihús fogyasztási és vásárlási szokásaikat[VJ1]. Eredményeinkből kitűnik, hogy a húsfogyasztást a nem (a nők arányaiban több baromfihúst fogyasztottak), a lakóhely[VJ2] típusa (a községben élők összességében több húst ettek), a jövedelem (a magasabb jövedelemmel rendelkezők több húst és baromfihúst fogyasztottak) egyaránt befolyásolja. A baromfihús népszerűsége a demográfiai tényezőktől függetlenül töretlen. A csirkehúst szinte mindenki kedveli, ellenben a többi baromfifaj húsának népszerűsége változó. A válaszadók húst- és baromfihúst hetente, vagy gyakrabban, mint hetente vásárolnak. A felmérésbe vont személyek vásárlásnál előnyben részesítik a nagyobb üzleteket és a hentesüzleteket. Az áru frissessége, minősége mellett fontos tényező az ár, illetve a származás. A fogyasztók a friss árut részesítik előnyben a fagyasztott termékekkel szemben. A válaszok alapján a baromfihús népszerűségét a gyors elkészítésének is köszönheti

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: baromfihús, fogyasztás, vásárlás, befolyásoló tényezők
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Apr 2024 09:47
Last Modified: 26 Apr 2024 09:47
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193385

Actions (login required)

Edit Item Edit Item