Tömösközi, Sándor and Kormosné Bugyi, Zsuzsanna and Németh, Renáta and Schall, Eszter and Farkas, Alexandra and Jaksics, Edina and Szentmiklóssy, Marietta and Muskovics, Gabriella (2022) A gabonatudományi és növényi fehérje kutatások közelmúltja, jelene és remélt jövője. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (4). pp. 4143-4160. ISSN 0422-9576
|
Text
WesslingEVIK36-Tomoskozi.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (2MB) | Preview |
Abstract
A címben jelzett tudományterületek a jelenlegi tanszék és jogelőd intézményeinek évszázados, az adott kor színvonalához, elvárásaihoz, lehetőségeihez illeszkedő kutatás-fejlesztési tevékenységeket jelentenek. Ennek összefoglalása néhány oldal terjedelemben természetesen lehetetlen. Egyes területek érintőleges vagy részlete-sebb leírása a tanszék tudományos tevékenységének áttekintésére összeállított jelen lapszám más fejezeteiben (pl. Salgó András és Békés Ferenc, Bugyi Zsuzsanna és mtsai., Schall Eszter és mtsai. cikkeiben) illetve a tanszék élelmiszertudományi tevé-kenységét bemutató összegző cikkben [1] megtalálható. Jelenlegi írásunkban olyan kutatási irányok és eredmények rövid áttekintésére teszünk kísérletet, melyek az 1990-es évektől napjainkig meghatározó szerepet játszanak a tanszék és ezen belül a Gabonatudományi és Élelmiszerminőség kutatócsoport tevékenységében, illetve kutatási profiljának alakulásában, alakításában. A rendszerváltást követő évek mindannyiunk életében meghatározóak voltak. Az ok-tatás és a tudomány művelésének feltételei folyamatosan és jelentősen változtak, az átmeneti időszakban inkább romlottak. Sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy lehet-e, érdemes-e a régi, hagyományos területek művelését folytatni, vagy élve a rendkívül lassan, de folyamatosan kinyíló hazai és főleg nemzetközi kapcsolatépíté-si, majd később pályázati, finanszírozási lehetőségekkel, nyissunk, modernizáljunk, keressünk új utakat. A fejlődés, a fejlesztés, az új iránti nyitottság alap kell, hogy legyen egy oktató-kutató számára. Azonban a tudás, a tapasztalat, a jártasság meg-szerzése időigényes ugyanúgy, mint régi vagy új területek műveléséhez szükséges feltételrendszer megteremtése és fenntartása.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | gabona, fehérje, mikromalom, búzaminősítés, glutén, gabonaminőség, FODMAP, Pannonbúza-minőségi kritériumok |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 28 May 2024 13:54 |
Last Modified: | 28 May 2024 13:54 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195948 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |