Farkas, Csaba and Fenyvesi, László and Petróczki, Károly (2021) Golden Delicious almák és Packham körték mechanikai kifáradási mutatóinak összehasonlítása. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (2). pp. 3465-3478. ISSN 0422-9576
|
Text
EVIK2021-2FarkasetalAlmakeskortekmechanikaikifaradasaHUN.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (1MB) | Preview |
Abstract
A kertészeti termények feldolgozási folyamataiban az egyik legjelentősebb, a gyümölcs tönkremeneteléhez vezető jelenség az ismétlődő mechanikai igénybevételek miatt bekövetkező kifáradás, ami főleg a szállítás során veszélyezteti a termények épségét. Ilyen sérülések esetében a károsodott gyümölcs közvetlen környezete, vagy akár a teljes terményhalmaz is veszélybe kerülhet, hiszen a romláshoz vezető biológiai folyamatok nem korlátozódnak a károsodott terményegyedre. Az ismétlődő hatások esetében a statikus határtértékhez képest kisebb erő is elegendő a tönkremenetelhez, de a terhelés mellett az adott termény anyagi tulajdonságai, valamint a károsodás közben megfigyelhető energiamérleg is fontos szerepet játszik a mechanikai ellenállás meghatározásában. Munkánkban ennek megfelelően a választott terményeket leginkább jellemző anyagmodellekre, az ismételt terhelések során mért disszipált-energia mutatókra, valamint a tönkremeneteli idő definiálására és meghatározására építjük a tönkremeneteli folyamat leírását. A kísérletek során az Európai Unió almatermelésének legnagyobb arányú képviselője, a Golden Delicious alma, valamint a hosszú tárolhatóságú Packham körte kifáradási jellemzőit hasonlítjuk össze lineáris regressziós modellek felállításával.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | gyümölcsök sérülése, TTF (time to failure), gyümölcsök reológiai vizsgálata, viszkoelasztikus modellek, időfüggő alakváltozás, terhelési és tehermentesítési görbék, disszipált energia, biológiai folyásha-tár, biológiai töréspont, sérülési határérték, sérülési ellenállás, kúszási görbe, deformáció |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 24 May 2024 11:26 |
Last Modified: | 24 May 2024 11:26 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195660 |
Actions (login required)
Edit Item |