Lendvai, Edina (2021) A csomagolással kapcsolatos ismeretek felmérése egy kvantitatív kutatás alapján. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (3). pp. 3566-3574. ISSN 0422-9576
|
Text
WesslingEVIK31-Lendvai-tudomany-hun.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (374kB) | Preview |
Abstract
A csomagolástechnika is egyike napjaink rohamosan fejlődő tudományágainak, mely számos másik tudományterületre innovatív hatást gyakorol, például az élelmiszeriparra. A műanyagokat úgy is nevezhetjük, mint a XXI. század anyagai, amelyek nélkül ma már nehezen tudnánk elképzelni az életünket. A bioműanyagokat megújuló forrásból származó alapanyagokból állítják elő, a lebomló műanyagok pedig hagyományos alapú műanyagok és lebomlást segítő adalékanyagok keverékei. Kvalitatív, online kérdőíves kutatásomban 513 fő adott választ azokra a kérdéseimre, hogy melyek a csomagolás fő funkciói, milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie egy csomagolóanyagnak, mely csomagolású élelmiszereket részesítik előnyben, találkoztak-e már környezetbarát csomagolóanyaggal. A sok hasznos információ mellett kiderült, a magyarok jellemzően papíron ökotudatosak, a valóságban azonban nem fordítanak rá kellő a figyelmet. Elsősorban a 46-65 év közötti diplomás nők azok, akik a környezeti, ökológiai szempontokat is szem előtt tartják, ha élelmiszereket vásárolnak.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | csomagolóanyag, polimerek, műanyagok, bioműanyagok, lebomló műanyagok, műanyag-típusok, fogyasztói magatartás, vásárlók demográfiai jellemzői, ökotudatosság |
Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 27 May 2024 12:55 |
Last Modified: | 27 May 2024 12:55 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195798 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |