Szabó S, András (2021) Élelmiszerek ásványi anyag tartalma : Alumínium az élelmiszerekben. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3693-3697. ISSN 0422-9576
|
Text
12Szabo-AluminiumnazelelmiszerekbenHUNEVIK2021-4.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (69kB) | Preview |
Abstract
Kéziratom tárgya az alumínium, amely a növényekben – bár nem esszenciális elem – jelentős mennyiségben fordulhat elő. A teacserje pl. kifejezetten Al-gyüjtő növény. A növények Al-tartalma jelentősen függ a talaj pH-értékétől, erősen savas talajokon jelentős lehet a talajvíz Al-tartalma s ez P-hiányt eredményezhet. A táplálékkal felvett Al mennyisége döntően függ a fogyasztott növényi és állati termékek arányától. Az állati eredetű élelmiszerek Al-koncentrációja az aluminium-vegyületek rossz felszívódási jellemzői miatt jelentősen kisebb, így például a tejbe is csak nagyon kevés alumínium választódik ki. A makroelemeket követően az alumínium az a fémes mikroelem, ami többnyire a legnagyobb mennyiségben kerül az emberi szervezetbe, kb. 30-50 mg naponta. A túlzott Al-felvétel különböző egészségügyi rendellenességek forrása lehet, s összefügghet pl. az Alzheimer-kór kialakulásával, az időskori demenciával is (az aluminium-felvétel és az Alzheimer-kór összefüggését számos szakirodalmi forrás vitatja; a Szerk.).
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | makroelem, mezoelem, mikroelem, aluminium-vegyületek, foszforhiány |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QC Physics / fizika Q Science / természettudomány > QC Physics / fizika > QC173.4 Material science / anyagtudomány T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 27 May 2024 13:57 |
Last Modified: | 27 May 2024 13:57 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195813 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |