Naumova, Natalya and Lukin, Aleksandr and Velisevich, Evgenii and Minashina, Irina and Pirozhinsky, Sergey and Eremina, Yulia (2022) Bogyós és más gyümölcs nyersanyagok hamisításáról. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (1). pp. 3734-3739. ISSN 0422-9576
|
Text
2+EVIK+2022-1+Naumova+et+al+-+Gyumolcsalapanyagok+hamisitasa+HUN.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (141kB) | Preview |
Abstract
Egy, Oroszországban működő cég eper-, málna- és dinnyepor-készítményeinek ér-zékszervi, fizikai és kémiai paramétereit, valamint tápanyag-összetételét vizsgáltuk, meghatároztuk szervessav-profiljukat és ásványianyag-összetételüket is. Megállapí-tottuk, hogy a vizsgált anyagok szín- és íztartománya nem a kiindulási alapanyagok jellegzetességeit mutatta. A tényleges fehérje- és lipidszintek nem feleltek meg a gyártó által a címkén feltüntetetteknek, és nem a feldolgozott alapanyagok jellem-zőit mutatták. Az összes mintában 80-97%-ban szacharóz képviselte a cukrokat. Ez a magas szacharóztartalom 40,4-52,3% fehér cukor hozzáadására utal. A szerves savak mennyisége és aránya nem felelt meg a természetes alapanyagok profiljának. Így az eperporból hiányzott az oxálsav és a borkősav, a málna alapanyagból az al-masav, a dinnye alapanyagból pedig a citromsav. Az eperpor kimutatható mennyi-ségben nem tartalmazott olyan esszenciális makro- és mikroelemeket, mint a Ca, Mg, B és Co, a Si, Fe és K mennyisége pedig a nyomelem szinten volt. A málnaporból hiányzott a kimutatható mennyiségű Co és a K, a növényi élet szempontjából fontos B, Ca, Cu, Mg, Mn és Si pedig maradékmennyiségben voltak jelen. A dinnyeporból hiányzott a „kötelező” mennyiségű K, Fe, Ca, Co, Cu, Mg és Mn, ami nem felel meg a növényélettan alaptörvényeinek. A kapott eredmények félretájékoztatásra és az anyagok minőségének meghamisítására engedtek következtetni. Bogyós és egyéb gyümölcsporok minőségének és kémiai összetételének meghatározására irányu-ló kutatásokat a hamisítás azonosítása érdekében jelenleg gyakorlatilag egyáltalán nem végeznek, pedig az ilyen irányú ellenőrzés mind a termelők, mind a fogyasztók számára fontos lenne.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | hamisítás, bogyós és más gyümölcs alapanyagok, gyümölcsök kémiai összetétele, szervessav-profil, ásványi elemek |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD06 Mineralogy / ásványtan T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
Depositing User: | Melinda Danyi |
Date Deposited: | 28 May 2024 06:58 |
Last Modified: | 28 May 2024 06:58 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195824 |
Actions (login required)
Edit Item |