Végh, Rita and Puter, Dorina and Vaskó, Áron and Csóka, Mariann and Mednyánszky, Zsuzsanna (2022) Mézek és virágporok beltartalmi összetételének és színjellemzőinek vizsgálata. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (1). pp. 3779-3792. ISSN 0422-9576
|
Text
4EVIK2022-1Veghetal-MezekvizsgalataHUN.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (1MB) | Preview |
Abstract
Tápértékének, élettani hatásainak és egyedi aromájának köszönhetően a méz széles körben fogyasztott, édesítésre használt élelmiszerünk. A mézek összetételére és vizsgálatára vonatkozóan számos szabályozás létezik, amelyek közül hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv előírása és irányelvei a mérvadók. Tanulmányunkban hazai és külföldi mézek színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgáltuk. Szándékunk volt áttekinteni a hazánkban forgalmazott, különböző eredetű mézek fizikai és kémiai jellemzőit. Érdekességképpen egy külföldön, piaci forgalomból beszerzett mézet is megvizsgáltunk. A virágpor kevésbé széles körben fogyasztott méhészeti termék, leginkább az egészségtudatos fogyasztók által ismert étrend-kiegészítő. Összetételét illetően is jóval kevesebb ismeret áll rendelkezésre, mint a méz esetén. Munkánkkal ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Ezen túlmenően ismertetjük néhány, hazánkban is előforduló növényfajról származó virágpor beltartalmi összetételét és színjellemzőit.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | méz, virágpor, beltartalmi összetétel, botanikai eredet, nedvességtartalom, cukortartalom, hamutartalom, aminosav-összetétel, HMF, színjellemzők |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 28 May 2024 07:35 |
Last Modified: | 28 May 2024 07:35 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195832 |
Actions (login required)
Edit Item |