REAL

Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén

Burmistrova, Olga and Burmistrov, Eugene and Naumova, Natalya and Lukin, Aleksandr and Betz, Julia (2022) Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (1). pp. 3807-3817. ISSN 0422-9576

[img]
Preview
Text
5+EVIK+2022-1+Burmistrova+et+al+-+Nyulhus+vizsgalata+HUN.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (232kB) | Preview

Abstract

Cikkünk bemutatja nyulak csalánszénával folytatott kiegészítő takarmányozásnak a takarmány-egyensúlyra, valamint a nyúlhús biokémiai mutatóira, tápértékére és eltarthatóságára gyakorolt hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit. Megállapítottuk, hogy a nyúlhús tápértéktartalmának tekintetében a szálastakarmány 5, illetve 25%-ának csalánszénával való helyettesítése nyersfehérjéből 3,5-20,3%, emészthető fehérjéből 4,4-22,8% és a karotintartalomból pedig 3,3-22,7% többletet eredményezett. A szálastakarmány 5% illetve 25%-ának kiváltása csalánszénára azt eredményezte, hogy a hagyományos takarmányozáshoz képest (1,17 kg takarmányadag/nap) a legkevesebb takarmányra volt szükség 10 g gyarapodás eléréséhez. 5% csalánszéna bevezetése a nyúltakarmányba a kontrollcsoporthoz képest a nyúlhús nedvességtartalmának 10,38%-os csökkenését (P<0,001) eredményezte. A fehérjetartalom 34,2%-kal (P<0.01), a hús cinktartalma 35,6%kal, (P<0,01) valamint a mangántartalom 34,2%kal (P<0,01) nőtt.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: takarmányadag; nagy csalán; nyúlhús; tápérték; biokémiai mutatók
Subjects: Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia
S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
Depositing User: Melinda Danyi
Date Deposited: 28 May 2024 07:43
Last Modified: 28 May 2024 07:49
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/195835

Actions (login required)

Edit Item Edit Item