Burmistrova, Olga and Burmistrov, Eugene and Naumova, Natalya and Lukin, Aleksandr and Betz, Julia (2022) Nyúlhús tápértéke a nagy csalán (Urtica dioica) nyulak takarmányozásában történő felhasználása esetén. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (1). pp. 3807-3817. ISSN 0422-9576
|
Text
5+EVIK+2022-1+Burmistrova+et+al+-+Nyulhus+vizsgalata+HUN.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (232kB) | Preview |
Abstract
Cikkünk bemutatja nyulak csalánszénával folytatott kiegészítő takarmányozásnak a takarmány-egyensúlyra, valamint a nyúlhús biokémiai mutatóira, tápértékére és eltarthatóságára gyakorolt hatására vonatkozó vizsgálatok eredményeit. Megállapítottuk, hogy a nyúlhús tápértéktartalmának tekintetében a szálastakarmány 5, illetve 25%-ának csalánszénával való helyettesítése nyersfehérjéből 3,5-20,3%, emészthető fehérjéből 4,4-22,8% és a karotintartalomból pedig 3,3-22,7% többletet eredményezett. A szálastakarmány 5% illetve 25%-ának kiváltása csalánszénára azt eredményezte, hogy a hagyományos takarmányozáshoz képest (1,17 kg takarmányadag/nap) a legkevesebb takarmányra volt szükség 10 g gyarapodás eléréséhez. 5% csalánszéna bevezetése a nyúltakarmányba a kontrollcsoporthoz képest a nyúlhús nedvességtartalmának 10,38%-os csökkenését (P<0,001) eredményezte. A fehérjetartalom 34,2%-kal (P<0.01), a hús cinktartalma 35,6%kal, (P<0,01) valamint a mangántartalom 34,2%kal (P<0,01) nőtt.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | takarmányadag; nagy csalán; nyúlhús; tápérték; biokémiai mutatók |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
Depositing User: | Melinda Danyi |
Date Deposited: | 28 May 2024 07:43 |
Last Modified: | 28 May 2024 07:49 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195835 |
Actions (login required)
Edit Item |