Süle, Judit and Varga, László and Hatvan, Zoltán and Kerényi, Zoltán (2022) In vitro tesztrendszer alkalmazása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (2). pp. 3904-3915. ISSN 0422-9576
|
Text
WesslingEVIK34Sule-hun.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (593kB) | Preview |
Abstract
Vizsgálataink célja olyan in vitro módszerek értékelése volt, amelyekkel egyszerűen és hatékonyan lehet feltételezetten probiotikus baktériumtörzseket szelektálni. A szóba jöhető eljárások közül a következőket teszteltük: szelektív táptalajon való tenyésztés, Gram-festés, kataláz-próba, hemolízis-, klonalitás-, aggregációs képesség-, gyomorsavtűrés- és epesavtűrés-vizsgálat. Kísérleteinkbe Erdélyben előállított nyers juhtej-, aludttej- és juhsajt-mintákból izolált, összesen 217 db baktériumtörzset vontunk be. A hemolizáló és a probiotikumokra nem jellemző Gram-negatív, valamint kataláz-pozitív fenotípust mutató izolátumokat kizártuk a vizsgálatokból. Az egyed szintű polimorfizmusok feltárására alkalmas RAPD-PCR vizsgálatok eredményei alapján összesen 34 klónosztályt és 57 egyedi RAPD mintázattal rendelkező törzset különböztettünk meg. Az így leszűkített 34 klónosztályból egy-egy törzset kiválasztottunk, majd teszteltük azok aggregációs képességét, továbbá sav-, és epesav-tűrését. Összesen hat izolátumnál mértük a probiotikus törzsekre jellemzően magas, 70% feletti aggregációs értéket. A savval vagy epesavval kiegészített szilárd táptalaj felületén végzett jelenlét–hiány vizsgálatok során sikerült több, kimondottan sav- és epesav-tűrő törzset is szelektálnunk. Eredményeink alapján kiválasztottuk a további tesztekbe – pl. antibiotikum-rezisztencia és antimikrobiális aktivitás vizsgálatokba – bevonandó izolátumokat.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | probiotikum, Lactobacillus, epesav, gyomorsav, RAPD-PCR, autoaggregáció |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 28 May 2024 08:24 |
Last Modified: | 28 May 2024 08:24 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195846 |
Actions (login required)
Edit Item |