REAL

Az élelmiszeripar helyzete és fejlesztési irányai

Felkai, Beáta Olga and Kuti, Beatrix Adrienn (2022) Az élelmiszeripar helyzete és fejlesztési irányai. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (4). pp. 4245-4253. ISSN 0422-9576

[img]
Preview
Text
WesslingEVIK36-Felkai.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (295kB) | Preview

Abstract

Magyarországon az élelmiszeripar az 1800-as évektől napjainkig hosszú utat járt be és jelenleg is számos próbatétellel szembesül. Egy rendkívül heterogén, nagy létszámú ágazatról beszélünk, melynek egyedisége és sajátosságai jelentősen befolyásolják a jelenét és a lehetőségeit. Fejlődési lehetősége a hozzáadott érték növelése, a minőségi termékek irányába történő elmozdulás, a hazai, valamint az export piacokon történő helytállás. A fejlődési ütemét meghatározzák az egyes stratégiák, támogatások, szabályozási környezet a K+F+I lehetőségek, a fogyasztói igények és a kapcsolódó edukáció, a rendelkezésre álló alapanyagok elérhetősége és változása, a szigorú élelmiszer-biztonsági követelmények stb. Cikkünkben a 100+10 év az élelmiszertudomány a 240 éves Budapesti Műszaki Egyetemen 2021. november 19-én elhangzott előadás alapján az élelmiszeripar múltját, jelenét és fejlesztési irányait mutatjuk be.

Item Type: Article
Additional Information: Export Date: 3 May 2023
Uncontrolled Keywords: élelmiszeripar, magyar élelmiszerkönyv, digitális élelmiszeripari stratégia, szabályozás, származás, magyar termék, FOPNL, imitátumok, GHP
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 29 May 2024 07:15
Last Modified: 29 May 2024 07:15
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/196005

Actions (login required)

Edit Item Edit Item