REAL

Tropán alkaloidok előfordulása élelmiszerekben - valós és vélt kockázatok

Lugasi, Andrea (2023) Tropán alkaloidok előfordulása élelmiszerekben - valós és vélt kockázatok. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 69 (1). pp. 4295-4316. ISSN 0422-9576

[img]
Preview
Text
EVIK2023_1_v3-5-26.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (2MB) | Preview

Abstract

A tropán alkaloidok számos növénycsaládban előfordulnak, toxikus hatásuk következtében dózistól függően enyhe tüneteket, de akár halált is okozhatnak. Az emberi szervezetbe leggyakrabban szennyeződés, tévesztés vagy bódító hatásuk miatti szándékos visszaélés következtében kerülnek. Gabonafélék, hüvelye sek, egyéb szemes termények, de különösen a vegyszermentes termelésű biotermékek nem megfelelő tisztítása következtében általános közfogyasztásra szánt élelmiszerekben előfordulnak, esetenként dokumentált mérgezést okoznak. A 2021-ben megjelent európai uniós szabályozás a növényi alapanyagok viszonylag széles körére határozza meg a tropán alkaloidok megengedhető mértékét, így a rendelet következetes betartásával elérhető lesz a tropán alkaloid szennyeződésből eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkenése, mindamellett, hogy az utóbbi évek élelmiszer-eredetű mérgezéses esetei felhívják a figyelmet a szabályozás alá eső élelmi anyagok köre bővítésének szükségességére.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: atropin, szkopolamin, antikolinerg hatás, antimuszkarinerg vegyületek, élettani hatás, humán expozíció, kokain, antidótumok, RASFF-riasztás, biotermékek gyommag-szennyezettsége
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 29 May 2024 07:41
Last Modified: 29 May 2024 07:42
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/196011

Actions (login required)

Edit Item Edit Item