Gyimes, Ernő (2023) Sportélelmiszerek: honnan hová? [Sports foods: from where to where?]. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 69 (4). pp. 4518-4539. ISSN 0422-9576
|
Text
eviko_2023_004_4518-4539.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (514kB) | Preview |
Abstract
A sportélelmiszerek olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten a sportolók számára készülnek, és segítenek a teljesítmény, az állóképesség, a regeneráció és az egészség javításában. A sportélelmiszerek többféle formában léteznek, fehérjeporok, szeletek, energiagélek, izotóniás italok, koncentrátumok, vitaminok és ásványi anyagok. Összetételük, hatásuk függ a sportág jellegétől, a sportoló egyéni igényeitől és céljaitól, nem utolsó sorban a fogyasztás időpontjától. Csakhogy bármennyire is valóságos termékekről van szó, hivatalosan mintha nem léteznének. A sportélelmiszer fogalmát ugyanis az uniós jogszabályok nem határozzák meg (Annon, 2008). Bár a definíció hiánya nem negligálja ezen termékek terjedését, szerencsés volna konszenzusra jutni a fogalmakkal. A sport és különösen az élsport, óriási pozitív hatást gyakorolhat nemzedékek egészségi állapotára, ez nem lehet vita kérdése. De vajon az egyre népszerűbb szabadidős sportok terjedése – ahol a versenyszellem ugyanúgy létezik – folytatható pusztán olyan táplálkozással, étrenddel és élelmiszerekkel, mint egy teljesen hétköznapi, inaktív életmód? A szerző véleménye szerint nem, az összefoglaló erre próbál rávilágítani. Cikkünkben röviden bemutatjuk a sportélelmiszerek gyakori összetevőit, azok gyártásának általános lépéseit is. Valamint felvázolunk néhány jelentős jövőbeni szcenáriót, amely az elkövetkező évtizedekre meghatározhatja ezen iparág feladatait és egyben lehetőségeit. | Sports foods are designed for athletes to improve performance, endurance, recovery and overall health. They are available in various forms such as protein powders, bars, energy gels, isotonic drinks, concentrates, vitamins, and minerals, with their composition and impact varying depending on the sport, personal needs and goals of the individual athlete, and time of consumption. These products are not officially recognised despite their potential benefits. The definition of sports food is not specified in EU legislation. While this does not preclude such products from proliferating, agreeing on how to define this would be helpful. The beneficial impact of sport, particularly elite sport, on the health of generations is indisputable. When it comes to recreational sports, the competitive spirit exists just as much. However, is it possible to achieve outstanding sports performance by only following general nutritional recommendations and using common foods? The author argues that this is not possible, and the purpose of this summary is to emphasise this point. This article briefly describes the common ingredients of sports foods and the general steps in their production. It also outlines some of the major future scenarios that could shape the challenges and opportunities for this industry in the coming decades.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | sporttáplálkozás, sport, táplálkozás, sportélelmiszerek, étrendkiegészítők, fehérje, állóképesség, erősportok, testépítés | sports nutrition, sports food, dietary supplement, protein, stamina, resilience, endurance, power, body building |
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás > GV557-GV558 Sport and fitness sciences / Sport és fitnessztudományok T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 29 May 2024 09:25 |
Last Modified: | 29 May 2024 09:25 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/196052 |
Actions (login required)
Edit Item |