REAL

A hőmérséklet hatása a Crustacea plankton zsírsavösszetételére

Farkas, Tibor and Herodek, Sándor (1963) A hőmérséklet hatása a Crustacea plankton zsírsavösszetételére. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 30. pp. 127-136. ISSN 0365-3005

[img]
Preview
Text
135_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_30.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

A három éven át folytatott jódszámmérések szabályos évi ciklust mutattak a balatoni crustacea plankton zsírsavösszetételében. A Copepodák zsírjának olvadáspontja az egész év folyamán állandóan néhány fokkal a víz hőmérséklete alatt volt. A C₂₀, C₂₂ savak mennyisége a planktonrákokban a hőmérséklet csökkenésével növekedett, és néhány faj esetében túllépte a tengeri állatokra jellemző értéket. A szobahőmérsékleten tartott és frissen fogott téli édesvízi crustacea planktonnal etetett édesvízi halak tengeri halolajat tartalmaztak. Ha rákokat olyan algákon neveltünk fel, melyek nem tartalmaztak C₁₈-nál hosszabb zsírsavat, a Copepodákban a C₂₀, C₂₂-es savak mindig mint fő összetevők jelentek meg.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan
Depositing User: Edina Fejős
Date Deposited: 16 Jun 2024 11:54
Last Modified: 16 Jun 2024 11:54
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/197547

Actions (login required)

Edit Item Edit Item