Farkas, Tibor and Herodek, Sándor (1963) A hőmérséklet hatása a Crustacea plankton zsírsavösszetételére. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 30. pp. 127-136. ISSN 0365-3005
|
Text
135_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_30.pdf Download (7MB) | Preview |
Abstract
A három éven át folytatott jódszámmérések szabályos évi ciklust mutattak a balatoni crustacea plankton zsírsavösszetételében. A Copepodák zsírjának olvadáspontja az egész év folyamán állandóan néhány fokkal a víz hőmérséklete alatt volt. A C₂₀, C₂₂ savak mennyisége a planktonrákokban a hőmérséklet csökkenésével növekedett, és néhány faj esetében túllépte a tengeri állatokra jellemző értéket. A szobahőmérsékleten tartott és frissen fogott téli édesvízi crustacea planktonnal etetett édesvízi halak tengeri halolajat tartalmaztak. Ha rákokat olyan algákon neveltünk fel, melyek nem tartalmaztak C₁₈-nál hosszabb zsírsavat, a Copepodákban a C₂₀, C₂₂-es savak mindig mint fő összetevők jelentek meg.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan |
Depositing User: | Edina Fejős |
Date Deposited: | 16 Jun 2024 11:54 |
Last Modified: | 16 Jun 2024 11:54 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/197547 |
Actions (login required)
Edit Item |