REAL

Összehasonlító vizsgálatok alacsonyabb és magasabbrendű rákok kémiai összetételén

Farkas, Tibor (1958) Összehasonlító vizsgálatok alacsonyabb és magasabbrendű rákok kémiai összetételén. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 25. pp. 179-186. ISSN 0365-3005

[img]
Preview
Text
189_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_25.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Néhány alacsonyabbrendű (kevert-plankton, Diaptomus gracilis, Cyclops sp., Daphnia magna, Diaphanosoma brachyurum, Leptodora kindtii) és magasabbrendű (Amphipoda) rák kémiai összetételét vizsgáltam. A következő összetevőket határoztam meg: zsír, fehérje, szénhidrát, víz, hamu, organikus anyag, össz-N és fehérje-N, össz-P, valamint a kal/g tartalom számítás útján. A meghatározásokból és azoknak más adatokkal való összehasonlításából megállapítható: 1. A megvizsgált fajok valamennyien magas zsírtartalommal rendelkeznek, amelyek mennyisége nem állandó és nem jellemző a fajra. 2. A fehérjetartalom szempontjából különbséget lehet tenni az Amphipoda és Entomostraca rákok között. A megvizsgált Amphipoda rákok szárazanyagra számított fehérjetartalma (20-22%) alacsonyabb, mint a megvizsgált alacsonyabbrendű rákoké (25-35%). Az alacsonyabbrendű rákokon belül a Cyclopidák kevesebb fehérjét tartalmaznak (25-28%), mint a Diaptomus grafiilis (34%). 3. Az egy grammra számított kalóriaérték követi a fenti csoportosítást. 4. Ossz-N és -P tekintetében ilyen differenciákat nem lehet kimutatni. A Cladocerák össz-N tartalma 10% felett van, míg a többi ráknál 10% alatt. 5. A jelen eredmények és a vonatkozó irodalmi adatok között több tekintetben eltérés mutatható ki azonos módszer esetén is. Ezeknek az eltéréseknek az oka egyrészt valószínűleg környezeti tényezőkben rejlik, másrészt az alkalmazott módszerek hibáival magyarázhatók.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan
Depositing User: Edina Fejős
Date Deposited: 01 Jul 2024 13:48
Last Modified: 01 Jul 2024 13:48
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/199109

Actions (login required)

Edit Item Edit Item