Farkas, Tibor (1958) Összehasonlító vizsgálatok alacsonyabb és magasabbrendű rákok kémiai összetételén. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 25. pp. 179-186. ISSN 0365-3005
|
Text
189_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_25.pdf Download (5MB) | Preview |
Abstract
Néhány alacsonyabbrendű (kevert-plankton, Diaptomus gracilis, Cyclops sp., Daphnia magna, Diaphanosoma brachyurum, Leptodora kindtii) és magasabbrendű (Amphipoda) rák kémiai összetételét vizsgáltam. A következő összetevőket határoztam meg: zsír, fehérje, szénhidrát, víz, hamu, organikus anyag, össz-N és fehérje-N, össz-P, valamint a kal/g tartalom számítás útján. A meghatározásokból és azoknak más adatokkal való összehasonlításából megállapítható: 1. A megvizsgált fajok valamennyien magas zsírtartalommal rendelkeznek, amelyek mennyisége nem állandó és nem jellemző a fajra. 2. A fehérjetartalom szempontjából különbséget lehet tenni az Amphipoda és Entomostraca rákok között. A megvizsgált Amphipoda rákok szárazanyagra számított fehérjetartalma (20-22%) alacsonyabb, mint a megvizsgált alacsonyabbrendű rákoké (25-35%). Az alacsonyabbrendű rákokon belül a Cyclopidák kevesebb fehérjét tartalmaznak (25-28%), mint a Diaptomus grafiilis (34%). 3. Az egy grammra számított kalóriaérték követi a fenti csoportosítást. 4. Ossz-N és -P tekintetében ilyen differenciákat nem lehet kimutatni. A Cladocerák össz-N tartalma 10% felett van, míg a többi ráknál 10% alatt. 5. A jelen eredmények és a vonatkozó irodalmi adatok között több tekintetben eltérés mutatható ki azonos módszer esetén is. Ezeknek az eltéréseknek az oka egyrészt valószínűleg környezeti tényezőkben rejlik, másrészt az alkalmazott módszerek hibáival magyarázhatók.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan |
| Depositing User: | Edina Fejős |
| Date Deposited: | 01 Jul 2024 13:48 |
| Last Modified: | 01 Jul 2024 13:48 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/199109 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




