REAL

Kolloidkémiai tényezők az élesztők alkoholtűrésében

Zsolt, János (1953) Kolloidkémiai tényezők az élesztők alkoholtűrésében. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 21. pp. 119-122. ISSN 0365-3005

[img]
Preview
Text
139_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_21.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Vizsgáltam a pékélesztő erjesztőképességét különböző alkoholkoncentrációk mellett. Megállapítottam, hogy az erjesztőképesség, mely emelkedő alkoholkoncentrációval általában folytonosan csökken, 0,25-0,75% tannin jelenlétében az alkoholkoncentrációtól maximumgörbe szerint függ. Vizsgáltam, hogy az alkoholtartalmú környezetbe vitt sejtek mennyi vizet képesek megtartani viszonylag alkoholmentesen, hogy milyen fokban képesek belsejüket az alkoholtól megvédeni. Megállapítottam, hogy ez a vízmennyiség a jó alkoholtűrő sejteknél általában 2-3-szor kisebb, mint a rossz alkoholtűrésűeknél.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QR Microbiology / mikrobiológia
Depositing User: Edina Fejős
Date Deposited: 11 Jul 2024 12:34
Last Modified: 11 Jul 2024 12:38
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/199903

Actions (login required)

Edit Item Edit Item