Zsolt, János (1953) Kolloidkémiai tényezők az élesztők alkoholtűrésében. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 21. pp. 119-122. ISSN 0365-3005
|
Text
139_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_21.pdf Download (3MB) | Preview |
Abstract
Vizsgáltam a pékélesztő erjesztőképességét különböző alkoholkoncentrációk mellett. Megállapítottam, hogy az erjesztőképesség, mely emelkedő alkoholkoncentrációval általában folytonosan csökken, 0,25-0,75% tannin jelenlétében az alkoholkoncentrációtól maximumgörbe szerint függ. Vizsgáltam, hogy az alkoholtartalmú környezetbe vitt sejtek mennyi vizet képesek megtartani viszonylag alkoholmentesen, hogy milyen fokban képesek belsejüket az alkoholtól megvédeni. Megállapítottam, hogy ez a vízmennyiség a jó alkoholtűrő sejteknél általában 2-3-szor kisebb, mint a rossz alkoholtűrésűeknél.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Q Science / természettudomány > QR Microbiology / mikrobiológia |
Depositing User: | Edina Fejős |
Date Deposited: | 11 Jul 2024 12:34 |
Last Modified: | 11 Jul 2024 12:38 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/199903 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |