REAL

A hospice-palliatív ellátás dietetikai vonatkozásai = Dietetic Aspects of Hospice-palliative Care

Tódor, Annamária (2024) A hospice-palliatív ellátás dietetikai vonatkozásai = Dietetic Aspects of Hospice-palliative Care. NŐVÉR, 37 (4). pp. 22-27. ISSN 0864-7003

[img]
Preview
Text
dietetic-aspects-of-hospice-palliative-care.pdf - Published Version

Download (211kB) | Preview

Abstract

A hospice-palliatív ellátás keretében gondozott betegek ellátása multidiszciplináris team segítségével valósul meg, amelynek tagjai közt dietetikussal is találkozhatunk. A dietetikusok feladata ezen a területen is szerteágazó, részt vesznek az alultáplált vagy alultápláltságra veszélyeztetett betegek szűrésében, diétás tanácsadással segítenek a megfelelő tápláltsági állapot elérésében és fenntartásában, különböző táplálkozási problémák feltárásában, megoldásában, az egyéni szükségleteknek megfelelő étrend kialakításában, szükség esetén speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, azaz klinikai tápszerek ajánlásában. | Patients in hospice-palliative care are treated with the help of a multidisciplinary team, which includes dietittian too, as a member. The tasks of the dietitian are complex, they participate in the malnutrition screening, maintaining and reaching the patients’ appropriate nutritional status, exploring and solving different nutritional problems, shaping the diet according to individual needs, recommending clinical formula, if needed.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: malnutritio, hospice-palliatív ellátás, életminőség, malnutrition, hospice-palliative care, quality of life
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RT Nursing / betegápolás
Depositing User: Emese Kató
Date Deposited: 16 Sep 2024 06:22
Last Modified: 16 Sep 2024 06:22
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/204947

Actions (login required)

Edit Item Edit Item