Tódor, Annamária (2024) A hospice-palliatív ellátás dietetikai vonatkozásai = Dietetic Aspects of Hospice-palliative Care. NŐVÉR, 37 (4). pp. 22-27. ISSN 0864-7003
|
Text
dietetic-aspects-of-hospice-palliative-care.pdf - Published Version Download (211kB) | Preview |
Abstract
A hospice-palliatív ellátás keretében gondozott betegek ellátása multidiszciplináris team segítségével valósul meg, amelynek tagjai közt dietetikussal is találkozhatunk. A dietetikusok feladata ezen a területen is szerteágazó, részt vesznek az alultáplált vagy alultápláltságra veszélyeztetett betegek szűrésében, diétás tanácsadással segítenek a megfelelő tápláltsági állapot elérésében és fenntartásában, különböző táplálkozási problémák feltárásában, megoldásában, az egyéni szükségleteknek megfelelő étrend kialakításában, szükség esetén speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, azaz klinikai tápszerek ajánlásában. | Patients in hospice-palliative care are treated with the help of a multidisciplinary team, which includes dietittian too, as a member. The tasks of the dietitian are complex, they participate in the malnutrition screening, maintaining and reaching the patients’ appropriate nutritional status, exploring and solving different nutritional problems, shaping the diet according to individual needs, recommending clinical formula, if needed.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | malnutritio, hospice-palliatív ellátás, életminőség, malnutrition, hospice-palliative care, quality of life |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RT Nursing / betegápolás |
Depositing User: | Emese Kató |
Date Deposited: | 16 Sep 2024 06:22 |
Last Modified: | 16 Sep 2024 06:22 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/204947 |
Actions (login required)
Edit Item |