Rónavári, Andrea and Kozma, Gábor and Kónya, Zoltán (2023) Mesterséges nanoanyagok az élelmiszeriparban = Artificial nanomaterials in food industry. BIZTONSÁGTUDOMÁNYI SZEMLE, 5 (Klnsz.). pp. 43-53. ISSN 2676-9042
|
Text
article.pdf - Published Version Download (490kB) | Preview |
Abstract
Az elmúlt évtizedben szemtanúi lehettünk az újabbnál újabb nanoalapú (nanoméretű anyagokat tartalmazó vagy nanotechnológiával előállított) élelmiszerek, innovatív élelmiszer csomagolóanyagok, az úgynevezett „zöld-nanotechnológiás” növénytermesztés, vagy az élelmiszer-biztonság és hulladékcsökkentés fényében bevezetett nano-bioszenzorok fejlődésének. Az élelmiszeriparral kapcsolatos nanotechnológia alapú eljárások kiaknázása és fejlesztése számos szabadalmat eredményeztek, mivel az élelmiszertechnológusoknak és mérnököknek folyamatosan új módszereket kell találniuk az olyan élelmiszerek fejlesztése közben, amelyek globális szinten vonzóak lehetnek a fogyasztók számára. Ugyanakkor a nanorészecskék élelmiszertechnológiában való alkalmazása, a fogyasztók egészségével és biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt nagy kihívást jelent. Ebben a dolgozatban összefoglaljuk a jelenleg elérhető élelmiszerekkel kapcsolatos nanotechnológiai alkalmazásokat, a fejlesztési irányzatokat és ezek élelmiszeriparra gyakorolt hatásait. | Over the past decade, we have witnessed the development of newer nano-based foods (containing nanoscale materials or nanotechnology), innovative food packaging materials, so-called "green-nanotechnology" crop production, or nano-biosensors introduced in the field of food safety and waste-reduction. The exploitation and development of nanotechnology-based processes related to the food industry has resulted in numerous patents, as food technologists and engineers constantly need to find new ways to develop foods that may appeal to consumers globally. At the same time, the use of nanoparticles in food technology poses a major challenge due to concerns about the health and safety of consumers. In this article, the nanotechnology applications related to currently available food, the development trends and their effects on the food industry are summarized.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | nanotechnológia, élelmiszeripar, táplálkozás, élelmiszer-biztonság, nanotechnology, food industry, nutrition, food safety |
Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 27 Sep 2024 07:49 |
Last Modified: | 27 Sep 2024 07:49 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/206115 |
Actions (login required)
Edit Item |