REAL

Hagyomány és nyitottság : Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában

Kovács, Dezső and Horeczki, Réka (2024) Hagyomány és nyitottság : Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában. TURIZMUS BULLETIN, 24 (4). pp. 47-55. ISSN 1416-9967

[img]
Preview
Text
1014267TURBULL2024v24n45.pdf - Published Version

Download (224kB) | Preview

Abstract

A gasztronómia minden társadalmi formában különleges alkotási és fogyasztási folyamatot takar, mely különböző helyszíneken és formában naponta ismétlődik. A gasztronómián keresztül visszatükröződnek egy adott korszak hétköznapi társadalmi viszonyai, légköre, jellegzetességei, sőt bizonyos értelemben a nemzet karaktere is. Az ételek, italok, édességek stb. megmutatják az adott társadalmi környezet lehetőségeit, a szakácsok, cukrászok és más szereplők felkészültségét, kreativitását, valamint a rendelkezésre álló alapanyagok, fűszerek mennyiségét és minőségét. A tanulmány a Baranya vármegyei gasztronómiához, vendéglátáshoz kötődő szereplők véleményét mutatja be azon faktorok mentén, melyeknél leginkább szükséges a változtatás.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: vendéglátás, gasztronómia, alapanyagok, helyi termelők, Baranya vármegye
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 16 Dec 2024 07:41
Last Modified: 16 Dec 2024 07:41
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/211805

Actions (login required)

Edit Item Edit Item