Kovács, Dezső and Horeczki, Réka (2024) Hagyomány és nyitottság : Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában. TURIZMUS BULLETIN, 24 (4). pp. 47-55. ISSN 1416-9967
|
Text
1014267TURBULL2024v24n45.pdf - Published Version Download (224kB) | Preview |
Abstract
A gasztronómia minden társadalmi formában különleges alkotási és fogyasztási folyamatot takar, mely különböző helyszíneken és formában naponta ismétlődik. A gasztronómián keresztül visszatükröződnek egy adott korszak hétköznapi társadalmi viszonyai, légköre, jellegzetességei, sőt bizonyos értelemben a nemzet karaktere is. Az ételek, italok, édességek stb. megmutatják az adott társadalmi környezet lehetőségeit, a szakácsok, cukrászok és más szereplők felkészültségét, kreativitását, valamint a rendelkezésre álló alapanyagok, fűszerek mennyiségét és minőségét. A tanulmány a Baranya vármegyei gasztronómiához, vendéglátáshoz kötődő szereplők véleményét mutatja be azon faktorok mentén, melyeknél leginkább szükséges a változtatás.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | vendéglátás, gasztronómia, alapanyagok, helyi termelők, Baranya vármegye |
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 16 Dec 2024 07:41 |
Last Modified: | 16 Dec 2024 07:41 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/211805 |
Actions (login required)
Edit Item |