Lugasi, Andrea (2024) Bárhova utazhatunk – bármit behurcolhatunk? : Utazással összefüggő élelmiszerbiztonsági kockázatok. In: Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok : Múlt, jelen, jövő : Online tanulmánykötet. Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapest, pp. 118-149. ISBN 9786156886064
|
Text
Lugasi.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (845kB) | Preview |
Abstract
Élelmiszerek fogyasztásával összefüggő fertőző betegségek nagy hatással vannak az emberi egészségre, és óriási gazdasági veszteségeket okozhatnak. Az áruk és az emberek egyre kevésbé korlátozott – munkavégzés, biztonságos lakhatás vagy szabadidő eltöltése érdekében végzett - mozgása országok, régiók, földrészek között megszüntette vagy legalább is fellazította a fizikai és technikai határokat, amelyek megakadályozták, hogy egy adott területen ismeretlen kórokozó vagy kémiai anyag az élelmiszereken keresztül megbetegedéseket okozzon. Ma még azok is megfertőződhetnek egzotikus élelmiszerekhez kapcsolódó kórokozókkal, akik soha nem hagyják el hazájukat, és ugyanez vonatkozik a több ezer kilométerre utazókra is. Ezt a folyamatot tovább súlyosbítják a környezetünkben és az éghajlatban az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változások, amelyek nemcsak az emberek és áruk mozgását tették lehetővé, hanem a kórokozók és szennyező anyagok „mozgását” is. Bár ez nem mindig tényleges fizikai mozgást jelent, új élelmiszer-biztonsági kockázatok megjelenését eredményezi olyan területeken, ahol korábban nem voltak, mivel kedvező feltételek alakulnak ki a kórokozók vagy szennyező anyagok terjedéséhez. Ezeket a változásokat azonban nem mindig, vagy túl lassan követik megelőző és kockázatcsökkentő intézkedések, például szigorú felügyelet és ellenőrzés. Ezért minden utazónak sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania az élelmiszerbiztonságra, amikor kiválasztja úti célját, és tudatosabban kell cselekednie, amikor ismeretlen élelmiszerekkel találkozik, akár a tányérján, akár a poggyászában.
Item Type: | Book Section |
---|---|
Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 08 Jan 2025 09:48 |
Last Modified: | 08 Jan 2025 09:48 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/213085 |
Actions (login required)
Edit Item |