REAL

Sörtörköllyel dúsított kenyér, mint funkcionális élelmiszer

Nagy, Ágnes and Bartalos, Réka and Hanczné Lakatos, Erika (2024) Sörtörköllyel dúsított kenyér, mint funkcionális élelmiszer. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 65 (2). pp. 76-89. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
ActAgrOvar_Vol.65.2_6_Nagy_et_al.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (623kB) | Preview

Abstract

Az élelmiszeripar nagy mennyiségben állít elő melléktermékeket, amelyek nagy részét takarmányozásra használják fel. Többek között ide tartozik a sörtörköly, ami (a sörgyártás során felhasznált gabonafélék csíráztatás, majd cefrézés utáni leszűrt része) igen magas rost, vitamin- és ásványianyag-tartalommal bír, ezáltal funkcionális élelmiszerek létrehozásával emberi fogyasztásra is felhasználható. Több kísérlet is született ezzel kapcsolatban a közelmúltban. Többféle élelmiszerhez is hozzáadták, mint a különféle kekszek, pékáruk vagy reggeliző gabonák, javítva általa annak beltartalmi értékeit. Jelen tanulmányban a kenyereket vizsgáltuk, hiszen hazánkban jelentős a kenyérfogyasztás. Különböző mennyiségben sörtörkölyt adtunk a kenyerekhez, mert kíváncsiak voltunk bizonyíthatóan jobb tulajdonságokkal rendelkezik-e, mint a hagyományos kenyér. A mérések alátámasztották, hogy mind a fehérje-, mind a rosttartalom megnövekedett a sörtörkölyt tartalmazó kenyerek esetében, így valóban egy egészségesebb terméket kaptunk. De hogy a fogyasztókat valóban érdekli-e a termék és szívesen fogyasztanák-e, érzékszervi bírálatnak is alávetettük az elkészült kenyereket. A kóstolás eredményeként elmondható, hogy bár nem lettek finomabbak a kenyerek, sőt a nagyobb mennyiségű sörtörköly kifejezetten rontott a kenyér ízvilágán, ugyanakkor az egészségtudatos vásárló annak fényében, hogy egy jobb minőségű élelmiszert eszik, szívesen választaná a sörtörkölyt tartalmazó kenyeret.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: élelmiszerpazarlás, körkörös mezőgazdaság, sörtörköly
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 27 Mar 2025 13:15
Last Modified: 27 Mar 2025 13:15
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/217252

Actions (login required)

Edit Item Edit Item