Molnár, László and Hajdú, Noémi (2023) A fogyasztók élelmiszervásárlási szokásainak változása az infláció hatására. In: Marketingkaleidoszkóp 2023. Marketingkaleidoszkóp (2023). Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Turizmus Intézet, Miskolc, pp. 134-150.
|
Text
1_real_mk2023_v12-pi(1).pdf - Published Version Download (410kB) | Preview |
Abstract
Az elmúlt évben jelentősen megemelkedtek az élelmiszer árak, amelyhez nagymértékben hozzájárult a növekvő infláció. Az árak változása alapvetően alakítja a fogyasztói magatartást és a vásárlási döntéshozatalt. Az ellátási láncban bekövetkező zavarok, az energia árak növekedése, a szélsőséges időjárás szintén negatívan befolyásolta az árakat. A kedvezőtlen helyzetben, további tényezőként, a Magyarországon alkalmazott ársapka torzító hatása is érvényesült. Jelen tanulmányban a Miskolci járás 18 év feletti lakossága élelmiszervásárlási szokásaiban bekövetkezett változásokat vizsgáljuk egy nagymintás, reprezentatív felmérés alapján, amelyet 2022. őszén készítettünk. Az eredmények alapján megerősítést nyert, hogy a Miskolci járásban a 18 év felettiek üzletpreferencia tekintetében előnyben részesítik a diszkontláncokat (Lidl és Aldi), és 43,4%-kal többet költenek havonta az élelmiszerre az áremelkedés előtti időszakhoz képest. | Over the past year, food prices have increased significantly, to which rising inflation has contributed to a large extent. Price changes have a fundamental impact on consumer behaviour and purchasing decisions. Supply chain disruptions, rising energy prices and extreme weather conditions also had a negative impact on prices. Another factor for the unfavourable situation was the distorting effect of the price cap in Hungary. In this study we investigate changes in the food purchasing habits of the population over 18 years of age in the Miskolc district, based on a large sample representative survey conducted in autumn 2022. Overall, it can be concluded that in the district of Miskolc, people over the age of 18 prefer discount chains (Lidl and Aldi) and spend 43.4% more on food per month than in the period before the price increase.
| Item Type: | Book Section |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | élelmiszer áremelkedés, infláció, üzletpreferencia, termék-csoport, food price increase, inflation, business preference, product group |
| Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány H Social Sciences / társadalomtudományok > HF Commerce / kereskedelem |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | MTMT SWORD |
| Date Deposited: | 11 Aug 2025 07:10 |
| Last Modified: | 11 Aug 2025 07:10 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/222175 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




