REAL

Az élelmiszerpazarlással kapcsolatos attitűdök szociodemográfiai megközelítésben = Attitudes Towards Food Waste in a Sociodemographic Approach

Platz, Petra and Huszka, Péter and Keller, Veronika (2025) Az élelmiszerpazarlással kapcsolatos attitűdök szociodemográfiai megközelítésben = Attitudes Towards Food Waste in a Sociodemographic Approach. POLGÁRI SZEMLE: GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI FOLYÓIRAT, 21 (4-6). pp. 178-188. ISSN 1786-6553

[img]
Preview
Text
11.pdf - Published Version

Download (215kB) | Preview

Abstract

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legsúlyosabb környezeti, gazdasági és társadalmi kihívása. Magyarországon az élelmiszerpazarlás jelentős része a háztartások szintjén keletkezik, ezért jelen tanulmány célja, hogy kvantitatív kutatás keretében feltárja az élelmiszerpazarlás néhány összefüggését. Alapvető célunk az volt, hogy bemutassuk, hogy a megkérdezettek miképpen vélekednek a fentarthatóságról, mit gondolkodnak az élelmiszer fogyasztásukról és pazarlásukról. A kutatás nem véletlenszerű mintavételi eljárással készült, a 798 fős minta nem reprezentatív, de a szerzők törekedtek arra, hogy minél inkább közelítsen a módszer a véletlen megkérdezésre. A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy az élelmiszerpazarlás mértéke szoros összefüggést mutat a demográfiai tényezőkkel, az attitűdökkel és a szokásokkal. Megállapítható, hogy az edukáció és a környezettudatosság kiemelt szerepet játszik a pazarlás csökkentésében. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a célzott szakpolitikai intézkedések és társadalmi kampányok kidolgozásához, amelyek elősegíthetik az élelmiszerpazarlás csökkentését és a fenntarthatóbb életmód kialakítását Magyarországon. | Hungary faces significant challenges related to food waste, which is a pressing environmental, economic, and social issue. In Hungary, a substantial portion of food waste is generated by households, prompting the investigation into its correlates using quantitative research methods. The primary objective of this study was to examine how respondents perceived the sustainability of their food consumption and waste. The survey’s non-probability sampling method precludes the use of a random sample; however, the authors have sought to employ a method approximating randomness as closely as possible. The results of the research indicated a strong correlation between the extent of food waste and demographic factors, attitudes, and habits. The findings suggest that education and environmental awareness play a pivotal role in reducing waste. The findings of this study can inform the formulation of targeted policy measures and social campaigns that aim to reduce food waste and promote more sustainable lifestyles in Hungary.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: fenntarthatóság; környezettudatosság; élelmiszerpazarlás; demográfiai tényezők; food waste, sustainability, environmental awareness, demographic factors
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 02 Oct 2025 16:16
Last Modified: 02 Oct 2025 16:16
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/225867

Actions (login required)

Edit Item Edit Item