András, Csaba Dezső and Szép, AI. Sándor and Bartók, Simon (2010) Gyümölcsök konvekciós szárításának modellezése. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (52). pp. 3-8. ISSN 1454-0746
|
Text
musze_2010_52_03-08.pdf Download (397kB) | Preview |
Abstract
Megszabott formájú és méretű, különböző fajtájú gyümölcsminták szárítási sebességét mértük egy konvekciós laboratóriumi berendezésben állandó hőmérsékleten és állandó belépő nedvességtartalmon. A minták tömegváltozásából kiszámított nedvesség-idő összefüggésekhez exponenciális modelleket illesztettünk, meghatározva azok paramétereit. Grafikus módszerrel meghatároztuk a hőmérséklet és az alaktényező hatását a különböző állagú gyümölcsök (alma, birs, körte) szárítása esetén. Az eredmények kiértékelésére 3D grafikai modellt használtunk.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | konvekciós szárítás, gyümölcs, kinetikai modell, kinetikai paraméter |
| Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 15:14 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 16:43 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227287 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




