REAL

Gyümölcsök konvekciós szárításának modellezése

András, Csaba Dezső and Szép, AI. Sándor and Bartók, Simon (2010) Gyümölcsök konvekciós szárításának modellezése. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (52). pp. 3-8. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
musze_2010_52_03-08.pdf

Download (397kB) | Preview

Abstract

Megszabott formájú és méretű, különböző fajtájú gyümölcsminták szárítási sebességét mértük egy konvekciós laboratóriumi berendezésben állandó hőmérsékleten és állandó belépő nedvességtartalmon. A minták tömegváltozásából kiszámított nedvesség-idő összefüggésekhez exponenciális modelleket illesztettünk, meghatározva azok paramétereit. Grafikus módszerrel meghatároztuk a hőmérséklet és az alaktényező hatását a különböző állagú gyümölcsök (alma, birs, körte) szárítása esetén. Az eredmények kiértékelésére 3D grafikai modellt használtunk.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: konvekciós szárítás, gyümölcs, kinetikai modell, kinetikai paraméter
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 25 Oct 2025 15:14
Last Modified: 25 Oct 2025 16:43
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227287

Actions (login required)

Edit Item Edit Item