Mézes, Miklós and Vetési, Margit (2006) A takarmány tanninsav kiegészítésének hatása brojlercsirkék növekedésére és egyes lipid anyagforgalmi paramétereire. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (6). pp. 535-540. ISSN 0230-1814
|
Text
33_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_6.pdf Download (139kB) | Preview |
Abstract
A tannin-savval kiegészített takarmányok hatását brojler kakasok (ROSS 208) termelési mutatóinak vizsgálatával követték nyomon a szerzők, és a lipid-anyagforgalmat jelző néhány fontosabb paramétert is meghatároztak a vérplazmában. A nevelési időszak második szakaszában (22-42. napos életkorban) a takarmányokat, eltérő mennyiségű (0,3; 0,6; 1,2%), a hidrolizálható tanninok közé tartozó, tanninsavval egészítették ki. Megállapították, hogy a brojlercsirkék testsúlya és súlygyarapodása a legnagyobb tanninsavtartalmú (1,2%) takarmány etetésekor szignifikáns mértékben (P<0,05) alacsonyabb volt a kontroll csoporthoz (0% tanninsav) viszonyítva. A lipid-anyagforgalmat jelző paraméterek közül, a vérplazma nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein- (VLDL) és triglicerid-tartalrnában szignifikáns mértékű (P<0,05) növekedést találtak a 0,6 és 1,2% tanninsav-tartalmú takarmányt fogyasztó kezelésekben a kontrolihoz viszonyítva. Az eredmények arra utalnak, hogy a tanninsav-tartalmú tápok — hasonlóan a velük ekvivalens mennyiségű kondenzált tannint (cirkot) tartalmazó tápokhoz — csökkentik a testsúlyt és a súlygyarapodást, de eltérő mértékben és irányban hatnak a lipid-anyagforgalmi paraméterekre.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 25 Oct 2025 16:25 |
| Last Modified: | 25 Oct 2025 16:25 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227292 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




