REAL

A fejési technológia kockázatelemzése a tejminőség szempontjából

Kovács, Sándor and Béri, Béla (2007) A fejési technológia kockázatelemzése a tejminőség szempontjából. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (6). pp. 579-587. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
61_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_6.pdf

Download (202kB) | Preview

Abstract

A mezőgazdasági termelés az egyik legkockázatosabb tevékenység, ahol a döntések meghozatalakor fellépő kockázatvállalás az elmúlt időszakban még nagyobb lett. A termelés várható eredményére ható kockázatnak igen sok oka lehet. Az állati termék előállítást meghatározhatja a tenyészállat minősége, a tartás, a takarmányozás, a gondozás, valamint ezek elemei. Dolgozatunkban különböző fejőberendezések és fejési technológiák hatékonyságát hasonlítottuk össze abból a szempontból, hogy hol és hogyan nyerhető kiváló minőségű tej. Az adatokat a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Nyerstej Minősítő Laboratóriuma szolgáltatta, 35 Hajdú- Bihar megyei telep, 2000 és 2005 közötti időszakából, 162 dekádra vonatkozóan. Elemzéseink során az eseménytörténet analízist, a viszonylag általánosan ismert Cox modell segítségével végeztük. A táblázatokat a LEM (Loglinear and event history analysis using Expectation Maximization algorithm) program segítségével készítettük. A modell alapján megállapítottuk, hogy a különböző elrendezésű fejőberendezések közül, a karusszel esetében volt legkisebb a tejminőség romlásának kockázata, és több mint háromszoros az esélye annak, a sajtáros berendezéshez képest, hogy extra minőségű tej nyerhető. A módszer segítségével optimalizálni lehetett az egy fejőre jutó fejőberendezések számát, valamint a fejéssel eltöltött időt. A tejminőség szempontjából akkor a legkisebb a kockázati tényező, ha egy fejőre 4-8 fejőberendezés jut. Amennyiben az egy fejőre jutó fejési idő 4 óránál rövidebb, akkor nagyobb a nem extra tej előállításának az esélye. A legkedvezőbb eredményeket akkor kaptuk, amikor egy fejőre 4-4,5 óra fejési idő jutott.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 25 Oct 2025 22:31
Last Modified: 25 Oct 2025 22:31
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227347

Actions (login required)

Edit Item Edit Item