REAL

Fűszerpaprika-őrlemény, mint természetes tojássárgája színezék

Kőrösiné Molnár, Andrea and Podmaniczky, Béla and Gerendai, Dóra and Szabó, Zsuzsa and Horváth, Istvánné and Farkas, Zsolt and Somogyi, György (2008) Fűszerpaprika-őrlemény, mint természetes tojássárgája színezék. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (2). pp. 161-172. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
67_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_2.pdf

Download (260kB) | Preview

Abstract

A szerzők 96, egyedileg elhelyezett tyúkon végzett kísérletben, négyféle koncentrációban (0,2%; 0,33%; 0,66%; és 1%) kevertek élelmiszer kereskedelemből kivont, jó mikológiái hátterű, 78-as ASTA színértékű fűszerpaprikát a tojótápba, és végezték el a tojássárgája színvizsgálatát a Roche Yolk Colour Fan felhasználásával. A különböző kezelések tojássárgájának színe, a kísérlet ötödik napjától kezdve, szignifikánsan különböztek egymástól. (PS0.001). A tojássárgájának színe az etetés 13. napjára valamennyi kezelt csoportban állandósult. A paprika megvonás hatására, a kezelt csoportokban termelt tojások sárgájának színe tizenkét nap alatt visszaállt a kontroll szintjére. A paprikaőrlemény újbóli etetésekor megint jelentős különbség (P^O.OOI) volt a csoportok között és egy héten belül már állandósult a tojások sárgájának színe. Mind a hosszabb idejű alacsonyabb koncentráció (0,2%) etetése, mind a nagyobb paprikaőrlemény- tartalom (0,66%) szakaszos (7 nap) etetése alkalmas a kívánt tojássárgája szín hosszú időn keresztül történő fenntartásában.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 26 Oct 2025 18:11
Last Modified: 26 Oct 2025 18:11
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227414

Actions (login required)

Edit Item Edit Item