Kőrösiné Molnár, Andrea and Podmaniczky, Béla and Gerendai, Dóra and Szabó, Zsuzsa and Horváth, Istvánné and Farkas, Zsolt and Somogyi, György (2008) Fűszerpaprika-őrlemény, mint természetes tojássárgája színezék. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (2). pp. 161-172. ISSN 0230-1814
|
Text
67_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_2.pdf Download (260kB) | Preview |
Abstract
A szerzők 96, egyedileg elhelyezett tyúkon végzett kísérletben, négyféle koncentrációban (0,2%; 0,33%; 0,66%; és 1%) kevertek élelmiszer kereskedelemből kivont, jó mikológiái hátterű, 78-as ASTA színértékű fűszerpaprikát a tojótápba, és végezték el a tojássárgája színvizsgálatát a Roche Yolk Colour Fan felhasználásával. A különböző kezelések tojássárgájának színe, a kísérlet ötödik napjától kezdve, szignifikánsan különböztek egymástól. (PS0.001). A tojássárgájának színe az etetés 13. napjára valamennyi kezelt csoportban állandósult. A paprika megvonás hatására, a kezelt csoportokban termelt tojások sárgájának színe tizenkét nap alatt visszaállt a kontroll szintjére. A paprikaőrlemény újbóli etetésekor megint jelentős különbség (P^O.OOI) volt a csoportok között és egy héten belül már állandósult a tojások sárgájának színe. Mind a hosszabb idejű alacsonyabb koncentráció (0,2%) etetése, mind a nagyobb paprikaőrlemény- tartalom (0,66%) szakaszos (7 nap) etetése alkalmas a kívánt tojássárgája szín hosszú időn keresztül történő fenntartásában.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 26 Oct 2025 18:11 |
| Last Modified: | 26 Oct 2025 18:11 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227414 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




