REAL

A tej UV-pasztőrözésének paraméterei és megvalósítási lehetőségei

Gombos, Sándor (2018) A tej UV-pasztőrözésének paraméterei és megvalósítási lehetőségei. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (72). pp. 18-23. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
msz_2018_72_018-023.pdf

Download (371kB) | Preview

Abstract

Az UV-kezeléssel kapcsolatosan a tudományos szakirodalom több lépésben fejlődött, viszonylag egyszerű alkalmazásokkal kezdve, mint a különböző vizek kezelése, később fokozatosan kiterjesztve egyre több célra, ezek között szerepelnek a folyékony és képlékeny halmazállapotú élelmiszerek kezelésével kapcsolatos alkalmazások is. A tehéntej pasztőrözése céljából az utóbbi években ugyancsak több tudományos kutatás zajlott, ezek eltérő megközelítéssel vizsgálták a lejátszódó folyamatokat, különböző besugárzási eljárásokat, besugárzási időtartamokat és UV-fényforrásokat alkalmazva. A kutatás célja a folyamati paraméterek befolyásolásának megállapítása, az előállított pasztőrözött tej jobb minőségének elérése, ami a feldolgozók és fogyasztók számára előnyös. A folyamati paraméterek beállításával és a speciális kezelési rendszer alkalmazásával növelhetjük a tápértéket, fenntarthatjuk a kedvező eredeti zamatot, és korlátozhatjuk az mellék-ízek képződését.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: UV-kezelés, tehéntej, pasztőrözés, műveleti paraméterek, tej összetétele, bioaktív összetevők
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 27 Oct 2025 14:08
Last Modified: 27 Oct 2025 14:09
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227494

Actions (login required)

Edit Item Edit Item