Gombos, Sándor (2018) A tej UV-pasztőrözésének paraméterei és megvalósítási lehetőségei. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (72). pp. 18-23. ISSN 1454-0746
|
Text
msz_2018_72_018-023.pdf Download (371kB) | Preview |
Abstract
Az UV-kezeléssel kapcsolatosan a tudományos szakirodalom több lépésben fejlődött, viszonylag egyszerű alkalmazásokkal kezdve, mint a különböző vizek kezelése, később fokozatosan kiterjesztve egyre több célra, ezek között szerepelnek a folyékony és képlékeny halmazállapotú élelmiszerek kezelésével kapcsolatos alkalmazások is. A tehéntej pasztőrözése céljából az utóbbi években ugyancsak több tudományos kutatás zajlott, ezek eltérő megközelítéssel vizsgálták a lejátszódó folyamatokat, különböző besugárzási eljárásokat, besugárzási időtartamokat és UV-fényforrásokat alkalmazva. A kutatás célja a folyamati paraméterek befolyásolásának megállapítása, az előállított pasztőrözött tej jobb minőségének elérése, ami a feldolgozók és fogyasztók számára előnyös. A folyamati paraméterek beállításával és a speciális kezelési rendszer alkalmazásával növelhetjük a tápértéket, fenntarthatjuk a kedvező eredeti zamatot, és korlátozhatjuk az mellék-ízek képződését.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | UV-kezelés, tehéntej, pasztőrözés, műveleti paraméterek, tej összetétele, bioaktív összetevők |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 27 Oct 2025 14:08 |
| Last Modified: | 27 Oct 2025 14:09 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227494 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




