Topa, Emőke and Alexa, Loránd and Varga-Kántor, Andrea and Kovács, Béla and Czipa, Nikolett (2021) Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3649-3656. ISSN 2676-8704 (print); 0422-9576 (online)
|
Text
Topa-et-al-Piros-gyumolcsok.pdf - Published Version Download (480kB) | Preview |
Abstract
Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| Depositing User: | Andrea Tankó |
| Date Deposited: | 28 Oct 2025 08:05 |
| Last Modified: | 28 Oct 2025 08:05 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227542 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




