REAL

Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban

Topa, Emőke and Alexa, Loránd and Varga-Kántor, Andrea and Kovács, Béla and Czipa, Nikolett (2021) Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3649-3656. ISSN 2676-8704 (print); 0422-9576 (online)

[img]
Preview
Text
Topa-et-al-Piros-gyumolcsok.pdf - Published Version

Download (480kB) | Preview

Abstract

Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.

Item Type: Article
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 28 Oct 2025 08:05
Last Modified: 28 Oct 2025 08:05
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227542

Actions (login required)

Edit Item Edit Item