REAL

Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése

Topa, Emőke and Alexa, Loránd and Varga-Kántor, Andrea and Kovács, Béla and Czipa, Nikolett (2021) Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3665-3671. ISSN 2676-8704 (print); 0422-9576 (online)

[img]
Preview
Text
Varga-Kantor-et-al-Bazsalikommal-dusitott.pdf - Published Version

Download (169kB) | Preview

Abstract

Úgy a kenyér, mint a fűszerek fontos szerepet játszanak a mindennapi táplálkozásunkban. A bazsalikom egy rendkívül kedvelt fűszer, melynek jótékony hatásai már régóta ismertek. Ezért is végeztük el a kenyerek kereskedelmi forgalomban kapható szárított bazsalikommal való dúsítását. A bazsalikom esetében meghatároztuk annak antioxidáns hatású vegyület-, valamint elemtartalmát. E paraméterek tekin-tetében kiemelkedően előnyös tulajdonságokra utaló eredményeket kaptunk. A dúsítás során 6 különböző koncentrációt alkalmaztunk, valamint egy kontroll mintát készítettünk, amely nem tartalmazott bazsalikomot. A fűszer mennyiségének növelésével a kenyerekben nőtt az összes polifenol (TPC – Total Polyphenol Content)-, flavonoid- és makroelem tartalom. A nyerszsír tartalomban nem tapasztaltunk eltérést a termékek között. A fehérjetartalom esetében minimális növekedést mértünk a fűszer koncentrációjának növelésével.

Item Type: Article
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 28 Oct 2025 08:17
Last Modified: 28 Oct 2025 08:17
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227543

Actions (login required)

Edit Item Edit Item