Topa, Emőke and Alexa, Loránd and Varga-Kántor, Andrea and Kovács, Béla and Czipa, Nikolett (2021) Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 67 (4). pp. 3665-3671. ISSN 2676-8704 (print); 0422-9576 (online)
|
Text
Varga-Kantor-et-al-Bazsalikommal-dusitott.pdf - Published Version Download (169kB) | Preview |
Abstract
Úgy a kenyér, mint a fűszerek fontos szerepet játszanak a mindennapi táplálkozásunkban. A bazsalikom egy rendkívül kedvelt fűszer, melynek jótékony hatásai már régóta ismertek. Ezért is végeztük el a kenyerek kereskedelmi forgalomban kapható szárított bazsalikommal való dúsítását. A bazsalikom esetében meghatároztuk annak antioxidáns hatású vegyület-, valamint elemtartalmát. E paraméterek tekin-tetében kiemelkedően előnyös tulajdonságokra utaló eredményeket kaptunk. A dúsítás során 6 különböző koncentrációt alkalmaztunk, valamint egy kontroll mintát készítettünk, amely nem tartalmazott bazsalikomot. A fűszer mennyiségének növelésével a kenyerekben nőtt az összes polifenol (TPC – Total Polyphenol Content)-, flavonoid- és makroelem tartalom. A nyerszsír tartalomban nem tapasztaltunk eltérést a termékek között. A fehérjetartalom esetében minimális növekedést mértünk a fűszer koncentrációjának növelésével.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| Depositing User: | Andrea Tankó |
| Date Deposited: | 28 Oct 2025 08:17 |
| Last Modified: | 28 Oct 2025 08:17 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227543 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




