Varga-Kántor, Andrea and Alexa, Loránd and Topa, Emőke and Kovács, Béla and Czipa, Nikolett (2022) Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (3). pp. 4036-4046. ISSN 2676-8704 (print); 0422-9576 (online)
|
Text
Varga-Kantor-Andrea-Fuszerekkel-dusitott.pdf - Published Version Download (291kB) | Preview |
Abstract
Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV – Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| Depositing User: | Andrea Tankó |
| Date Deposited: | 28 Oct 2025 12:18 |
| Last Modified: | 28 Oct 2025 12:18 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227568 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




