REAL

A baromfitakarmányozás aktuális kérdései

Dublecz, Károly and Pál, László and Wágner, László and Bányai, Adél and Tóth, Szabolcs and Farkas, Róbert (2008) A baromfitakarmányozás aktuális kérdései. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (5). pp. 469-483. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_5.pdf

Download (333kB) | Preview

Abstract

Az Európai Unióban, az állati fehórjehordozók takarmányozásban történő felhasználására vonatkozó tilalom, az alapanyagok árának az éghajlat hektikus változásából és a bio-üzemanyagok gyártásából adódó emelkedése, a baromfi takarmányos szakembereket is a jelenlegi receptúra készítés gyakorlatának átértékelésére késztetik. A növényi fehérjehordozók és a különböző ipari melléktermékek fehérjéjének biológiai értéke kisebb, mint a hús-, vagy a hallisztté és emellett különféle, a bekeverhetőségüket limitáló antinutritív anyagot is tartalmaznak. Az ún. vegetáriánus és a nagyobb arányú mellékterméket tartalmazó tápok etetése, elsősorban az indító szakaszban, főleg a broiler és a pulyka hizlalásban okoz nehézségeket. A csirkék 2-5%-a elpusztul a kelést követően, a túlélők között pedig számos egyed fejlődése elmarad a kívánatostól, gyengébb fajlagos mutatókat produkál, romlik az ellenálló képessége. A kikelt csirkék életkilátásait javítani lehet, ha már a keltetőben takarmányhoz juttatjuk őket (korai takarmányozás), vagy már a tojásban fejlődő embriót juttatjuk különféle táplálóanyagokhoz (in ovo takarmányozás), illetve a két módszer kombinációját alkalmazzuk. Mivel napjaink broiler hibridjei 42 nap alatt kelés kori testtömegüket ötvenszeresére növelik, a kelést követő néhány napnak is nagy jelentősége van a csirkék későbbi teljesítménye szempontjából. A cikkben a baromfitakarmányok fehérje- és aminosav-értékelésének, a madarak aminosav szükségletének folyamatos pontosításáról, néhány alternatív növényi fehérjeforrás és melléktermék jellemzőiről, a tápok enzim-kiegészítésének fontosságáról és a „korai”, továbbá in ovo takarmányozás terén publikált eredményekről esik szó.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 29 Oct 2025 17:00
Last Modified: 29 Oct 2025 17:00
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227678

Actions (login required)

Edit Item Edit Item