Dublecz, Károly and Pál, László and Wágner, László and Bányai, Adél and Tóth, Szabolcs and Farkas, Róbert (2008) A baromfitakarmányozás aktuális kérdései. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (5). pp. 469-483. ISSN 0230-1814
|
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_5.pdf Download (333kB) | Preview |
Abstract
Az Európai Unióban, az állati fehórjehordozók takarmányozásban történő felhasználására vonatkozó tilalom, az alapanyagok árának az éghajlat hektikus változásából és a bio-üzemanyagok gyártásából adódó emelkedése, a baromfi takarmányos szakembereket is a jelenlegi receptúra készítés gyakorlatának átértékelésére késztetik. A növényi fehérjehordozók és a különböző ipari melléktermékek fehérjéjének biológiai értéke kisebb, mint a hús-, vagy a hallisztté és emellett különféle, a bekeverhetőségüket limitáló antinutritív anyagot is tartalmaznak. Az ún. vegetáriánus és a nagyobb arányú mellékterméket tartalmazó tápok etetése, elsősorban az indító szakaszban, főleg a broiler és a pulyka hizlalásban okoz nehézségeket. A csirkék 2-5%-a elpusztul a kelést követően, a túlélők között pedig számos egyed fejlődése elmarad a kívánatostól, gyengébb fajlagos mutatókat produkál, romlik az ellenálló képessége. A kikelt csirkék életkilátásait javítani lehet, ha már a keltetőben takarmányhoz juttatjuk őket (korai takarmányozás), vagy már a tojásban fejlődő embriót juttatjuk különféle táplálóanyagokhoz (in ovo takarmányozás), illetve a két módszer kombinációját alkalmazzuk. Mivel napjaink broiler hibridjei 42 nap alatt kelés kori testtömegüket ötvenszeresére növelik, a kelést követő néhány napnak is nagy jelentősége van a csirkék későbbi teljesítménye szempontjából. A cikkben a baromfitakarmányok fehérje- és aminosav-értékelésének, a madarak aminosav szükségletének folyamatos pontosításáról, néhány alternatív növényi fehérjeforrás és melléktermék jellemzőiről, a tápok enzim-kiegészítésének fontosságáról és a „korai”, továbbá in ovo takarmányozás terén publikált eredményekről esik szó.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 29 Oct 2025 17:00 |
| Last Modified: | 29 Oct 2025 17:00 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227678 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




