REAL

A méhészeti érték és cukorösszetevők vizsgálata napraforgó nektárban

Zajácz, Edit and Szalai, Tamás and Szalainé Mátray, Enikő (2008) A méhészeti érték és cukorösszetevők vizsgálata napraforgó nektárban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (6). pp. 581-588. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_6.pdf

Download (167kB) | Preview

Abstract

Napraforgó hibridek méhészeti értékének és a nektár cukor-összetételének vizsgálatát végezték el a szerzők, 2006-ban. Elemezték a környezeti tényezők befolyásoló hatását a nektárprodukcióra és a nektár cukorkoncentrációjára. Legjobb cukorértéke az Aréna PR és NK Delfi hibrideknek volt. A cukorösszetétel vizsgálatok azt mutatták, hogy a napraforgó nektár a hexózban gazdag nektárok közé tartozik. Legnagyobb arányban előforduló cukorkomponensek a fruktóz -F - (40-46%) és a glükóz -G - (49—56%). Jóval kisebb mennyiségben található a nektárban szacharóz, turanóz és maltóz. A szacharóz nem minden esetben volt kimutatható a vizsgált mintákban. A nektár F/G aránya átlagosan 0,83.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 29 Oct 2025 17:41
Last Modified: 29 Oct 2025 17:41
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227687

Actions (login required)

Edit Item Edit Item