Zajácz, Edit and Szalai, Tamás and Szalainé Mátray, Enikő (2008) A méhészeti érték és cukorösszetevők vizsgálata napraforgó nektárban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 57 (6). pp. 581-588. ISSN 0230-1814
|
Text
87_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2008_57_6.pdf Download (167kB) | Preview |
Abstract
Napraforgó hibridek méhészeti értékének és a nektár cukor-összetételének vizsgálatát végezték el a szerzők, 2006-ban. Elemezték a környezeti tényezők befolyásoló hatását a nektárprodukcióra és a nektár cukorkoncentrációjára. Legjobb cukorértéke az Aréna PR és NK Delfi hibrideknek volt. A cukorösszetétel vizsgálatok azt mutatták, hogy a napraforgó nektár a hexózban gazdag nektárok közé tartozik. Legnagyobb arányban előforduló cukorkomponensek a fruktóz -F - (40-46%) és a glükóz -G - (49—56%). Jóval kisebb mennyiségben található a nektárban szacharóz, turanóz és maltóz. A szacharóz nem minden esetben volt kimutatható a vizsgált mintákban. A nektár F/G aránya átlagosan 0,83.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 29 Oct 2025 17:41 |
| Last Modified: | 29 Oct 2025 17:41 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227687 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




