Polgár, J. Péter and Harmat, Ákos and Kiss, Balázs and Fördős, Attila and Kanyar, Roland and Török, Márton and Bene, Szabolcs and Szabó, Ferenc (2009) Azonos körülmények között hizlalt, különböző genotípusú növendék bikák vágott test összetétele és húsminősége. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (1). pp. 41-54. ISSN 0230-1814
|
Text
2_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_1.pdf Download (312kB) | Preview |
Abstract
A szerzők 40 különböző fajtájú, illetve genotípusú - 10 red angus (RA), 10 magyar tarka (MT), 10 limousin (Ll), valamint 10 magyar tarka x charolais (MT x CH) - hízóbika hasított féltestének összetételét és a hús minőségét vizsgálták. A hízóbikák adatbázisát egytényezős varianciaanalízissel értékelték. A hizlalási, vágási, csontozási és húsminőségi mutatók között korrelációs értékeket határoztak meg. A genotípusok közti sorrend, a jobb oldali hasított féltest súlya szerint, MT x CH (199,90 kg), MT (186,60 kg), Ll (186,20 kg) és RA (175,90 kg), a színhús féltest súlyhoz viszonyított aránya szerint Ll (69,36%), RA (67,38%), MT x CH (66,99%), MT (65,69%), míg a féltestben lévő összes faggyú menynyisége és aránya szerint RA (28,11 kg, 15,98%), MT x CH (24,52 kg, 12,24%), MT (23,25 kg, 12,39%), Ll (19,80 kg, 10,59%) volt. Az első osztályú húsrészek aránya - nyak, tarja, rostélyos, vastaglapocka, oldallapocka, szegyfej, vesepecsenye, hátszín, puhahátszín, gömbölyű felsál, hosszú felsál, fartő, feketepecsenye és fehérpecsenye - a következő volt: Ll 43,65%, MT x CH 42,84%, MT 40,73%, RA 39,72%. A rostélyos nyerszsír-tartalmában a legnagyobb értéket a red angus mutatta (3,00%), statisztikailag igazoltan (P<0,01) felülmúlva a másik három vizsgált genotípust (MT x CH 1,86%, MT 1,21%, Ll 1,02%). Az EUROP faggyússági pont kapcsolata az összes faggyútartalommal, valamint a rostélyos nyerszs ír-tartalmával kimutatható volt (r = 0,50, ill. r = 0,53; P<0,01). A rostélyos nyerszs ír-tartalma és a hasított féltest összes faggyú tartalma közti korrelációs érték r = 0,64 (P<0,01), azaz a két tulajdonság között kapcsolat pozitív és közepesen szoros.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 29 Oct 2025 18:02 |
| Last Modified: | 29 Oct 2025 18:02 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227690 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




