REAL

Különböző genotípusú növendék vágómarhák növekedése, vágóértéke és húsminősége 3. Közlemény : A húsminőséget meghatározó kémiai összetevők

Bene, Szabolcs and Fekete, Zsuzsanna and Zsuppán, Zsuzsa and Polgár, J. Péter and Wagenhoffer, Zsombor and Husvéth, Ferenc and Szabó, Ferenc (2009) Különböző genotípusú növendék vágómarhák növekedése, vágóértéke és húsminősége 3. Közlemény : A húsminőséget meghatározó kémiai összetevők. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (3). pp. 193-204. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
3_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_3.pdf

Download (291kB) | Preview

Abstract

A szerzők hasonló körülmények között tartott 16 növendékbika (8 red angus (RA), 8 magyar tarka (MT)) és 32 növendék üsző (8 red angus (RA), 8 limousin (Ll), 8 magyar tarka x limousin F, (MT x Ll), valamint 8 magyar tarka x fehér-kék belga F, (MT x BB)) - rostélyosának {M. longissimus dorsi) kémiai összetételét vizsgálták. A laboratóriumi értékelést követően a hízóbikák és a hízóüszők adatbázisát ivaronként külön, t-próbával, egytényezős varianciaanalízissel, valamint chi^ próbával értékelték. A red angus és a magyar tarka bikák rostélyosának szárazanyag tartalma 25,16, ill. 25,10%, fehérje tartalma 21,34, ill. 21,84%, intramuscularis zsírtartalma 1,91, ill. 1,81%, ásványi elem tartalma pedig 1,15, ill. 1,03% volt, különbségek nem szignifikánsak. Az üszők intramuscularis zsírtartalmában a red angus egyedek (5,88%) szignifikánsan (P<0,05) nagyobb értéket mutattak, mint a vizsgálatban szereplő többi genotípus (Ll 4,05%, MT x Ll 3,71%, MT x BB 3,40%). Az üszőkből vett minták a szárazanyag- (27,37% - 28,04%) és a fehérje-tartalmában (21,46% - 22,17%) nem volt statisztikailag igazolgató különbség. A bikákban szignifikáns különbséget találtak a két fajta között az intramuscularis lipidek zsírsavösszetételében, a linolsav (C18:2n6; RA6,42%, MT 8,48%), a linolénsav (C18:3n6; RA 25,34%, MT 18,86%), az eikozénsav (C20:1n9; RA0,50%, MT 0,30%), az arachidonsav {C20:4n6; RA 1,35%, MT 2,09%), valamint egyéb többszörösen telítetlen zsírsavak arányát illetően. Az üszők esetében csak a linolénsav (C18:3n6) arányában volt statisztikailag igazolható különbség a genotípusok között. Az SFA- MUFA- PUFA (telített, egyszeresen, ill. többszörösen telítetlen zsírsavak) aránya RA bikákban 32,81-28,99-33,70%, MT bikákban 33,17-29,64-31,12%, RA üszőkben 33,42-34,7928,57%, Ll üszőkben 33,91-35,61-25,83%, MT x Ll üszőkben 32,39-35,44- 28,24%, MT x BB üszőkben 32,53-33,28-29,42% volt. A kémiai vizsgálatok alapján, az értékelésbe vont valamennyi genotípus rostélyosának zsírsavösszetétele a vártnál kedvezőbben alakult.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 31 Oct 2025 17:23
Last Modified: 31 Oct 2025 17:25
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227702

Actions (login required)

Edit Item Edit Item