REAL

A bór- és krómkiegészítés hatása a brojlercsirkék termelési mutatóira és a hús táplálóanyag összetételére

Rigó, Zsuzsanna and Kelemen, Ferenc and Tóth, Tamás (2009) A bór- és krómkiegészítés hatása a brojlercsirkék termelési mutatóira és a hús táplálóanyag összetételére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (3). pp. 255-264. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
65_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_3.pdf

Download (220kB) | Preview

Abstract

A szerzők 2250 Cobb-500 genotípusú kakassal, 3 ismétlésben végzett etetési kísérletben a következő kezeléseket alkalmazták: kontroll (K), 2,5 g/kg takarmány króm(lll)-klorid (Ci), illetve ugyanilyen dózisú bór-glicerinát (S) kiegészítés. A kísérletben a mikroelem-kiegészítések hatásait vizsgálták a brojlercsirkék fontosabb termelési mutatóira, továbbá a mell- és a comb kémiai összetételére. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a Cr-kiegészítés szignifikánsan (P<0,05) csökkenti a pecsenyecsirkék átlagos testsúlyát, ugyanakkor kismértékben javítja az állatok takarmány-, energiaés fehérjehasznosítását. A B-kiegészítés nem befolyásolta statisztikailag igazolható mértékben a pecsenyecsirkék testsúlyát, de kedvező hatású volt a takarmányértékesítésre, továbbá az energia- és a nyersfehérje-hasznosításra. A B- és a Cr-kiegészítés nem volt szignifikáns hatással a mellhús szárazanyag-, fehérje-, zsír- és hamutartalmára. Ugyanakkor, a combhús esetében a Cr szignifikánsan (P<0,05), a B pedig kismértékben megnövelte a beépülő zsír mennyiségét.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 31 Oct 2025 17:43
Last Modified: 31 Oct 2025 17:43
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227855

Actions (login required)

Edit Item Edit Item