Rigó, Zsuzsanna and Kelemen, Ferenc and Tóth, Tamás (2009) A bór- és krómkiegészítés hatása a brojlercsirkék termelési mutatóira és a hús táplálóanyag összetételére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (3). pp. 255-264. ISSN 0230-1814
|
Text
65_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_3.pdf Download (220kB) | Preview |
Abstract
A szerzők 2250 Cobb-500 genotípusú kakassal, 3 ismétlésben végzett etetési kísérletben a következő kezeléseket alkalmazták: kontroll (K), 2,5 g/kg takarmány króm(lll)-klorid (Ci), illetve ugyanilyen dózisú bór-glicerinát (S) kiegészítés. A kísérletben a mikroelem-kiegészítések hatásait vizsgálták a brojlercsirkék fontosabb termelési mutatóira, továbbá a mell- és a comb kémiai összetételére. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a Cr-kiegészítés szignifikánsan (P<0,05) csökkenti a pecsenyecsirkék átlagos testsúlyát, ugyanakkor kismértékben javítja az állatok takarmány-, energiaés fehérjehasznosítását. A B-kiegészítés nem befolyásolta statisztikailag igazolható mértékben a pecsenyecsirkék testsúlyát, de kedvező hatású volt a takarmányértékesítésre, továbbá az energia- és a nyersfehérje-hasznosításra. A B- és a Cr-kiegészítés nem volt szignifikáns hatással a mellhús szárazanyag-, fehérje-, zsír- és hamutartalmára. Ugyanakkor, a combhús esetében a Cr szignifikánsan (P<0,05), a B pedig kismértékben megnövelte a beépülő zsír mennyiségét.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 31 Oct 2025 17:43 |
| Last Modified: | 31 Oct 2025 17:43 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227855 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




