REAL

A takarmányozás hatása a baromfitermékek minőségére

Dublecz, Károly and Pál, László and Bartos, Ádám and Zsédely, Eszter and Wágner, László and Kovács, Gellért and Bányai, Adél and Tóth, Szabolcs (2006) A takarmányozás hatása a baromfitermékek minőségére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (supp). pp. 71-87. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
6_223allattenyesztes_2006_55_supp.pdf

Download (484kB) | Preview

Abstract

A szerzők a baromfi testösszetételének, a hús és a tojás zsirsav-összetételének, oxidatív stabilitásának takarmányozással történő befolyásolhatóságát vizsgálják. Napjaink brojler hibridjei esetében a legjobb eredmények elérése érdekében etetett nagy energia- és zsírtartalmú tápok növelik a csirkék zsírtartalmát. A táp fehérje és aminosav szintje tekintetében egymásnak ellentmondó kutatási eredmények láttak napvilágot. A nagy fehérje- és aminosav-tartalom általában csökkenti a zsírképződést, növeli ugyanakkor a környezet N-terhelését. Miután a csirkét is egyre nagyobb arányban darabolva értékesítik, az egyes testrészek, például a mell arányának gazdasági jelentősége az utóbbi időben felértékelődött. A mellhús növekedését a táp fehérjetartalma és egyes aminosavak szintje befolyásolja a leginkább. Széleskörű kutatások folynak a hús és a tojás többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának (PUFA) megváltoztatása érdekében is. A potenciális n-3-as PUFA források és azok felhasználási lehetősége úgyszintén tárgyalásra kerül. A különféle szövetek telítetlen zsírsavtartalmának növelése együtt jár a szövetek fokozott oxidatív védelmével. Ebből a szempontból a leghatékonyabb természetes antioxidáns, az E-vitamin meghatározó jelentőségű.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 02 Nov 2025 23:43
Last Modified: 02 Nov 2025 23:43
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227913

Actions (login required)

Edit Item Edit Item