Dublecz, Károly and Pál, László and Bartos, Ádám and Zsédely, Eszter and Wágner, László and Kovács, Gellért and Bányai, Adél and Tóth, Szabolcs (2006) A takarmányozás hatása a baromfitermékek minőségére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (supp). pp. 71-87. ISSN 0230-1814
|
Text
6_223allattenyesztes_2006_55_supp.pdf Download (484kB) | Preview |
Abstract
A szerzők a baromfi testösszetételének, a hús és a tojás zsirsav-összetételének, oxidatív stabilitásának takarmányozással történő befolyásolhatóságát vizsgálják. Napjaink brojler hibridjei esetében a legjobb eredmények elérése érdekében etetett nagy energia- és zsírtartalmú tápok növelik a csirkék zsírtartalmát. A táp fehérje és aminosav szintje tekintetében egymásnak ellentmondó kutatási eredmények láttak napvilágot. A nagy fehérje- és aminosav-tartalom általában csökkenti a zsírképződést, növeli ugyanakkor a környezet N-terhelését. Miután a csirkét is egyre nagyobb arányban darabolva értékesítik, az egyes testrészek, például a mell arányának gazdasági jelentősége az utóbbi időben felértékelődött. A mellhús növekedését a táp fehérjetartalma és egyes aminosavak szintje befolyásolja a leginkább. Széleskörű kutatások folynak a hús és a tojás többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának (PUFA) megváltoztatása érdekében is. A potenciális n-3-as PUFA források és azok felhasználási lehetősége úgyszintén tárgyalásra kerül. A különféle szövetek telítetlen zsírsavtartalmának növelése együtt jár a szövetek fokozott oxidatív védelmével. Ebből a szempontból a leghatékonyabb természetes antioxidáns, az E-vitamin meghatározó jelentőségű.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 02 Nov 2025 23:43 |
| Last Modified: | 02 Nov 2025 23:43 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227913 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




