REAL

Matolai János két írása Tokaj-Hegyaljáról és a tokaji borról = Two Works by János Matolai about Tokaj-Hegyalja and Tokaj Wine

Matolai, János and Orbán, Áron (2025) Matolai János két írása Tokaj-Hegyaljáról és a tokaji borról = Two Works by János Matolai about Tokaj-Hegyalja and Tokaj Wine. Europica varietas Tokajensis. De vineis et vinis Hungariae – Magyar borászattörténeti könyvtár . L'Harmattan Kiadó, Budapest. ISBN 978-963-646-469-1|978-963-646-217-8

[img]
Preview
Text
Matolai János két írása Tokaj-Hegyaljáról és a tokaji borról. A Viniculturae Tokaiensis membrum chorographicum című fogalmazvány átirata és az 1744-ben megjelent Disquisitio physico-medica de vini Tokaiensis c.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (132MB) | Preview

Abstract

Ebben a kötetben első ízben olvashatók teljes kiadásban és fordításban Matolai Jánosnak, a tokaji bor és szőlőművelés egyik legjobb 18. századi ismerőjének a témába vágó írásai. A nemesi születésű, klasszikus műveltségű, földmérésben is járatos szakember Bél Mátyás hatalmas országleíró vállalkozásának résztvevőjeként járta az országot, számos megye leírásához hozzájárult, és kiemelt figyelmet fordított a borvidékekre; Bél Mátyás a „legszorgalmasabb munkatársának” nevezte őt. Két fennmaradt hegyaljai témájú írásában, egy 1730-as évekből való fogalmazványban és 1744-ben megjelent Értekezésében a helyi szőlőművelés addigi legrészletesebb leírását nyújtja, és külön kitér a legjobb adottságú szőlődombokra is. Tárgyalja röviden Hegyalja történetét, a tokaji bor összetevőit és a növényi arany legendáját is. Mindeme témák feltérképezésében, a művek keletkezési körülményeinek megismerésében és a kérdéses szöveghelyek magyarázatában magyar és angol bevezető tanulmány, illetve szövegkritikai és tárgyi jegyzetek segítik az olvasót. | This volume contains the first complete edition and translation of the Hegyalja-related writings of János Matolai, one of the foremost 18th-century experts on Tokaj wine and viticulture. Born in a noble family, classically educated, and expert in land surveying, he participated in Mátyás Bél’s great undertaking of describing the country; he contributed to the descriptions of numerous counties and payed particular attention to the wine regions. Mátyás Bél called Matolai his "most diligent colleague." In his two surviving writings on the subject of Tokaj-Hegyalja, a draft from the 1730s and a treatise published in 1744, he provides the most detailed description of local viticulture to date, with a special focus on the vineyards with the best conditions. He briefly discusses the history of Hegyalja, the ingredients of Tokaj wine, and the legend of aurum vegetabile. In exploring all these topics, learning about the circumstances surrounding the creation of the works, and explaining the questionable passages, the reader is aided by introductory studies in Hungarian and English, as well as textual criticism and subject notes.

Item Type: Book
Additional Information: Fordító: Pető Gábor
Uncontrolled Keywords: Bél Mátyás , Matolai János , Tokaj , bor , szőlőművelés , Mátyás Bél , János Matolai , Tokaj , wine ,viticulture
Subjects: C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CB History of civilization / művelődéstörténet
Depositing User: Emese Kató
Date Deposited: 04 Nov 2025 09:11
Last Modified: 04 Nov 2025 09:11
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/228067

Actions (login required)

Edit Item Edit Item