REAL

Különböző fajtájú növendék bikák hízékonyságának és vágóértékének összehasonlítása. 2. Közlemény : Csontozási eredmények

Holló, Gabriella and Somogyi, Tamás and Anton, István and Holló, István (2010) Különböző fajtájú növendék bikák hízékonyságának és vágóértékének összehasonlítása. 2. Közlemény : Csontozási eredmények. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 59 (2-3). pp. 109-119. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
27__ATET_2010.2.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

A szerzők ebben a közleményben 6 különböző genotípus - angus (A), charolais (CH), holstein-fríz (HF), magyar szürke (MSZ), magyar tarka (MT) és charolais x magyar szürke (CH x MSZ) - hízóbikáinak csontozási eredményeit elemezték. A legnagyobb hasított féltest súlyt a CH produkálta (363 kg), a legkisebbet a MSZ (323 kg). A féltestek szöveti összetételét tekintve kitűnik, hogy valamennyi genotípus színhús aránya (MT: 74%, CH: 72%, MSZ, CH x MSZ, HF: 71%) szignifikánsan nagyobb, mint az A fajtájú egyedeké (67%). Ez abból következik, hogy az A bikák vágott testének faggyú tartalma (12%), azonos csont arány mellett, több mint kétszerese a MT (5%), a CH (6%) és a HF (5%) bikákéknak. A charolais növendékbikák hasított féltesteiben mérték a szerzők a legnagyobb húsmennyiséget, ezen belül a legtöbb I. osztályú húst, a holstein-frízben a legnagyobb csontmennyiséget és tartalmat, hús-csont arány tekintetében pedig a legkisebb értéket. A magyar tarka színhústartalomban, a hús-faggyú és hús-csont arányban is az első helyen áll a genotípusok közötti rangsorban. A magyar szürke charolais-val történő keresztezésével növelhető a színhúsmennyisége. Ugyanakkor a magyar szürke fajtatiszta és keresztezett egyedeknek a vágott testben lévő faggyú mennyisége és tartalma, valamint a hús-faggyú arány alapján felül kell vizsgálni azt a szakmai álláspontot, hogy a magyar szürke húsa száraz.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 07 Nov 2025 21:36
Last Modified: 07 Nov 2025 21:36
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/228599

Actions (login required)

Edit Item Edit Item