REAL

Az őshonos cigája tejelékenységének történeti összehasonlító értékelése

Gáspárdy, András and Simon, Csilla and Andrásofszky, Emese and Sáfár, László and Kósa, Emese (2016) Az őshonos cigája tejelékenységének történeti összehasonlító értékelése. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 65 (1). pp. 24-36. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
03ÁTT 2016_1_FINAL.pdf

Download (241kB) | Preview

Abstract

A hazai cigája két alapvető típusa az ún. „őshonos-” és a tejelő cigája ma már önálló fajtaként létezik. Az „őshonos” cigájában cél a fajta hármas hasznosítású típusának megőrzése, míg a tejelő cigájában egyirányú szelekciót folytatnak a tejtermelő-képesség növelése érdekében az utóbbi négyöt évtizedben. Jelen feldolgozás célja egy hazai őshonos, ugyanakkor rendszeresen fejt cigája nyáj tejtermelő képességének felmérése, valamint a kapott eredményeknek a korábbi irodalmi adatokkal, illetve más kortárs cigája nyájak eredményeivel történő összevetése. A szerzők a vizsgált mutatókat variancia-analízissel értékelték. A tejelési idény 100. napjára korrigált mutatókban összehasonlítva az állományokat azt tapasztalták, hogy a cigája nyájak statisztikailag igazoltan eltérő mennyiségű, valamint zsír-, fehérje- és cukortartalmú tejet termeltek; az évek előrehaladtával egyre többet és hígabbat. A fehérje-zsír arány szűkült, úgy hogy a zsírtartalom közelített a fehérjetartalomhoz. A mai őshonos cigája relatíve is több tejet ad a régebbi változatoknál. Az 1 kg anyagcsere testsúlyra jutó tejtermelésben a mai cigáját képviselő nyájunk fölénye 50% feletti. Az 1 kg anyagcsere testsúlyra jutó naponta megtermelt tej energia mennyiségében pedig közel 100%-os a többlettermelés. A tejelő cigája azonos volt a cigájával az 1 kg élősúlyra jutó napi tejtermelésben (~15,0 ml), ugyanakkor, nagyobb teljesítményt ért el annál az anyagcsere testsúlyra számított tej- (~44,8 ml) és tej energia (~0,224 MJ) termelésben - fényesen igazolva ezzel tejelő típusát és a tejirányú tenyészkiválasztás eredményes voltát. A fajtafenntartás során bekövetkező változások (pl. élősúly, tejtermelés, relatív tejtermelés) felhívják a figyelmet a megtartó szelekció fontosságára. A magyar őshonos cigája megőrzése továbbra is hagyományos környezetben, s a tejhasznosításban többnyire idényjellegű termékek előállításával képzelhető el kihangsúlyozva a tejtermékek specialitását (pl. ún. funkcionális élelmiszer magas telítetlen zsírsav és CLA tartalommal)

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 19 Nov 2025 07:27
Last Modified: 19 Nov 2025 07:27
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229417

Actions (login required)

Edit Item Edit Item