Gáspárdy, András and Simon, Csilla and Andrásofszky, Emese and Sáfár, László and Kósa, Emese (2016) Az őshonos cigája tejelékenységének történeti összehasonlító értékelése. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 65 (1). pp. 24-36. ISSN 0230-1814
|
Text
03ÁTT 2016_1_FINAL.pdf Download (241kB) | Preview |
Abstract
A hazai cigája két alapvető típusa az ún. „őshonos-” és a tejelő cigája ma már önálló fajtaként létezik. Az „őshonos” cigájában cél a fajta hármas hasznosítású típusának megőrzése, míg a tejelő cigájában egyirányú szelekciót folytatnak a tejtermelő-képesség növelése érdekében az utóbbi négyöt évtizedben. Jelen feldolgozás célja egy hazai őshonos, ugyanakkor rendszeresen fejt cigája nyáj tejtermelő képességének felmérése, valamint a kapott eredményeknek a korábbi irodalmi adatokkal, illetve más kortárs cigája nyájak eredményeivel történő összevetése. A szerzők a vizsgált mutatókat variancia-analízissel értékelték. A tejelési idény 100. napjára korrigált mutatókban összehasonlítva az állományokat azt tapasztalták, hogy a cigája nyájak statisztikailag igazoltan eltérő mennyiségű, valamint zsír-, fehérje- és cukortartalmú tejet termeltek; az évek előrehaladtával egyre többet és hígabbat. A fehérje-zsír arány szűkült, úgy hogy a zsírtartalom közelített a fehérjetartalomhoz. A mai őshonos cigája relatíve is több tejet ad a régebbi változatoknál. Az 1 kg anyagcsere testsúlyra jutó tejtermelésben a mai cigáját képviselő nyájunk fölénye 50% feletti. Az 1 kg anyagcsere testsúlyra jutó naponta megtermelt tej energia mennyiségében pedig közel 100%-os a többlettermelés. A tejelő cigája azonos volt a cigájával az 1 kg élősúlyra jutó napi tejtermelésben (~15,0 ml), ugyanakkor, nagyobb teljesítményt ért el annál az anyagcsere testsúlyra számított tej- (~44,8 ml) és tej energia (~0,224 MJ) termelésben - fényesen igazolva ezzel tejelő típusát és a tejirányú tenyészkiválasztás eredményes voltát. A fajtafenntartás során bekövetkező változások (pl. élősúly, tejtermelés, relatív tejtermelés) felhívják a figyelmet a megtartó szelekció fontosságára. A magyar őshonos cigája megőrzése továbbra is hagyományos környezetben, s a tejhasznosításban többnyire idényjellegű termékek előállításával képzelhető el kihangsúlyozva a tejtermékek specialitását (pl. ún. funkcionális élelmiszer magas telítetlen zsírsav és CLA tartalommal)
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 19 Nov 2025 07:27 |
| Last Modified: | 19 Nov 2025 07:27 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229417 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




