Tóth, Tamás (2016) A treonin előállítás melléktermékének hatása a bendőfolyadék összetételére és mikrobiális aktivitására. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 65 (2). pp. 22-34. ISSN 0230-1814
|
Text
02ÁTT 2016_2_FINAL.pdf Download (143kB) | Preview |
Abstract
Bendőkanüllel ellátott 5 tinóval végzett kísérlet eredményei alapján megállapítható, hogy a napi 1 kg mennyiségben etetett anyalúg (a treonin előállítás egyik mellékterméke) nem befolyásolta károsan a bendőben zajló mikrobás fermentációt, ellenkezőleg a bendőbaktériumok NH3 ellátásának javításával növelte a bendő mikrobiális aktivitását. Ezt igazolja, hogy szignifikánsan nőtt a bendőfolyadék illózsírsav-tartalma. Az anyalúg NPN anyagainak jelentős hányadát a bendő baktériumai már az etetést követő első órában lebontják. A bendőfolyadék NH3-tartalmának ebből következő növekedése a kontroll szakaszhoz képest jelentős. Napi 2 kg anyalúg az 1 kg-os adaghoz képest már nem javította tovább a mikrobiális aktivitást, ennek következtében a bendőfolyadék illózsírsavtartalma sem nőtt tovább, viszont a bendőfolyadék NH3-tartalma már közel van a toxikus szinthez, ezért ez a dózis nem javasolható.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 19 Nov 2025 08:18 |
| Last Modified: | 19 Nov 2025 08:18 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229429 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




